Your Pet, Our Passion.
een kat die miauwt

Waarom miauwt mijn kat 's nachts? 6 redenen & manieren om het te voorkomen

leestijd: 5 min

Het is niet ongewoon om een kat 's nachts te horen miauwen - maar als u een katteneigenaar bent en het is uw kat die 's nachts miauwt, kan het iets zijn waarover u zich zorgen maakt.

Als je kat 's nachts miauwt, ook wel nachtelijke vocalisatie of nachtelijke roep genoemd, kan dat een probleem zijn als het een teken van ongemak is of als het je rust verstoort. Lees verder om meer te weten te komen over de redenen waarom je kat 's nachts bijzonder vocaal kan zijn.

Het is algemeen bekend dat katten nachtbrakers zijn. Het lijkt erop dat zodra we het licht uitdoen, ze meteen door het huis sprinten - als de kattenversie van hondenzoompjes. Als ze hun nachtelijke capriolen uithalen, kunnen ze ook veel miauwen. En soms kan je huilende kat extreem storend zijn en jou in de weg staan om je broodnodige rust te krijgen.

Als je kat dit doet en je je afvraagt waarom miauwt mijn kat 's nachts en wat kan ik eraan doen? Wij hebben de antwoorden op je vragen! Hier bij Purina hebben we deze gids samengesteld om je alles te vertellen wat je moet weten.

Waarom miauwen katten 's nachts?

Je kat kan 's nachts miauwen omdat hij zich verveelt, niet gestimuleerd wordt, eenzaam is of gewoon naar buiten wil. Als je kat 's nachts niet stopt met miauwen, zelfs niet als ze genoeg speeltijd hebben, zijn andere oorzaken die je kunt overwegen een schildklier- of nieraandoening.

6 Veelvoorkomende redenen waarom je kat 's nachts miauwt en wat je eraan kunt doen

Als je een kat hebt die 's nachts miauwt, is het logisch dat je je afvraagt waarom ze dat doen. Er zijn zes veelvoorkomende redenen waarom je kat dit doet, waaronder:

1. Katten zijn 's nachts van nature actiever

Dat je kat 's nachts huilt, kan te maken hebben met het feit dat ze van nature actiever zijn op bepaalde uren van de nacht. Hoewel algemeen wordt aangenomen dat katten nachtdieren zijn, is dit niet helemaal waar. Ze zijn echter wel crepusculair, wat betekent dat ze van nature het meest actief zijn in de schemering en bij zonsopgang. Hoewel veel katten zich aanpassen aan de routine van hun baasje, betekent dit dat je kat vooral actief kan zijn in de vroege ochtenduren, wanneer de rest van het huis slaapt.

Jongere katten hebben een verhoogde neiging om 's nachts actief te zijn, omdat hun instinct hen vertelt dat dit een geweldige tijd is om te jagen. Maar naarmate ze ouder worden, zal hun ritme zich waarschijnlijk aanpassen aan dat van de rest van het huishouden, wat hopelijk zal leiden tot minder kattenmiauwen 's nachts.

2. Je kat kan zich vervelen of niet gestimuleerd zijn

Katten huilen 's nachts omdat ze zich vervelen of omdat ze overdag niet moe zijn. Actief spelen voor het slapengaan kan helpen om ervoor te zorgen dat ze 's nachts vermoeider zijn, net als proberen om hun geest overdag actief en vrolijk te houden. Het miauwen van je kat 's nachts kan in wezen aandachttrekkerij zijn.

Hoewel het belangrijk is om aan de behoeften van je kat te voldoen, kan het voortdurend voldoen aan hun vraag om aandacht ertoe leiden dat ze er vaker om vragen, dus als dit vaak voorkomt, probeer er dan niet te vaak aan toe te geven.

Als je een binnenkat hebt die geen toegang heeft tot buitenruimte, moet je de hele dag door voldoende tijd vrijmaken om te spelen, anders kan het zijn dat ze het een beetje moeilijk hebben als je naar bed gaat, waardoor je kat 's nachts gaat janken. Lees meer over mentale stimulatie voor je binnenkat in onze handige gids.

3. Overactieve schildklier of nierziekte

Als je kat 's nachts vaak miauwt, is het een goed idee om de gezondheid van je kat te laten controleren door een dierenarts. Overmatig vocaliseren, ook 's nachts, kan namelijk een teken zijn van een overactieve schildklier of nierziekte bij katten.

4. Een symptoom van veroudering als je kat een senior is

Ouder worden kan ons allemaal treffen, en katten zijn niet anders. Naarmate ze ouder worden, is het mogelijk dat de effecten van veroudering op de hersenen je kat gedesoriënteerd maken. CDS (Cognitive Disfunction Syndrome) is direct gerelateerd aan het effect van veroudering op de hersenen van een kat en kan verschillende symptomen hebben, waarvan 's nachts miauwen er één is.

5. Buitenkatten kunnen zich opgesloten voelen

Als je kat overdag een buitenkat is en je houdt hem 's nachts binnen, dan is de kans groot dat hij huilt omdat hij zich opgesloten voelt. Als het veilig is, kun je overwegen om een kattenluik te installeren en ze 's nachts naar buiten te laten gaan, zodat ze hun energie buiten kwijt kunnen.

6. Kattengejank 's nachts kan het geluid van een paring zijn

Zoals velen van ons uit ervaring weten, kan extreem luid gekrijs en kattengejank 's nachts het geluid van paren zijn.

Dit is een natuurlijk proces, maar we raden je sterk aan om je kat te laten castreren - zowel katers als poezen - omdat dit het aantal ongewenste kittens aanzienlijk vermindert. En dan hebben we het nog niet eens over het luide gejank!

Je kat kan om allerlei verschillende redenen 's nachts janken, van pure verveling tot ouderdom en zelfs ziektes zoals schildklierproblemen. Wat de aanleiding voor het nachtelijke gejank van je kat ook is, je moet het huilen niet negeren. 

Je kat probeert je iets te vertellen, maar het is niet altijd makkelijk voor baasjes om erachter te komen wat het is. 

Hoe voorkom je dat je kat 's nachts miauwt - 6 manieren om te proberen

Zoals altijd moet je eerst naar de dierenarts gaan om er zeker van te zijn dat er lichamelijk niets mis is met je kat. Zij kunnen je waarschijnlijk ook advies geven over dingen die kunnen helpen om het nachtmiauwen van je kat te verminderen. 

Als je zeker weet dat er lichamelijk niets mis is met je kat, is de volgende stap om oplossingen te bedenken om te voorkomen dat je kat 's nachts miauwt. Bekijk hieronder onze lijst met manieren.

1. Speel met ze voor het slapen gaan

Als je kat of kitten veel energie heeft, zullen ze minder snel naar bed gaan. Geef ze de kans om wat stoom af te blazen met lichamelijk en geestelijk verrijkende spelletjes is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat ze een goede nachtrust krijgen.

2. Laat eten en water staan

Het kan zijn dat je kat 's nachts miauwt omdat hij honger of dorst heeft. Voordat je naar bed gaat, is het een goed idee om wat droog kattenvoer en water in de bakjes te doen, zodat ze kunnen snoepen en drinken wanneer ze willen.

3. Maak de kattenbak schoon

Katten staan bekend om hun behoefte aan netheid - vooral met hun kattenbak. Als hun kattenbak vies is en niet schoon ruikt, zullen ze hem waarschijnlijk niet gebruiken en dus gaan jammeren. Dus als je wilt dat je kat 's nachts niet meer miauwt, zorg er dan voor dat je de kattenbak schoonmaakt voordat je naar bed gaat.

4. Geef ze genegenheid

Je kat wil misschien wat aandacht en genegenheid! Knuffels geven voor het slapen gaan is de perfecte manier om ervoor te zorgen dat ze de liefde krijgen die ze nodig hebben om rustig in te slapen.

5. Reageer 's nachts niet op het gemiauw van je kat

Als je kat 's nachts miauwt om jouw aandacht, kun je dit verhelpen door ze te negeren. Het is echter heel belangrijk om onderscheid te maken tussen ongewenst gedrag en een serieus probleem waar je iets aan moet doen. Ze kunnen 's nachts miauwen omdat ze ziek of ongemakkelijk zijn - dit mag je nooit negeren en moet altijd door een dierenarts worden gecontroleerd.

6. Controleer of iets je kat wakker maakt of stoort

Een licht of iets buiten kan je kat wakker houden en ervoor zorgen dat hij gaat miauwen - het zijn tenslotte lichte slapers! Een manier vinden om deze afleiding te voorkomen, zoals het uitschakelen van automatische lichten, kan een geweldige manier zijn om te voorkomen dat ze hun slaap verstoren.

Het kan lastig zijn om te weten wat onze huisdieren van ons nodig hebben. Bekijk ons artikel over lichaamstaal bij katten voor informatie over hoe je aan de lichaamstaal van je kat kunt zien hoe hij zich voelt.

Ontdek hoe oud je katachtige is in mensenjaren met de leeftijdscalculator hieronder:

Ontdek hoe oud je kat is in mensenjaren met de leeftijdscalculator hieronder:

Mijn kat is

jonger dan

1

jaar oud

jaar oud

Versleep de schuifbalk

Ontdek onze kattenmerken:

c_brand_discovery (cat)
Brand (field_product_brand) (entityreference filter)
Dentalife
Verzorg het gebit van uw huisdier met Purina® Dentalife®, voor een goede mondhygiëne elke dag.​