Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
kat met groene ogen

5 Redenen waarom katten miauwen

leestijd: 7 min

De redenen waarom katten miauwen zijn net zo fascinerend als katten zelf. Meer informatie vind je hier.

Als trotse katteneigenaar ben je nu waarschijnlijk wel gewend aan de dagelijkse sfeermuziek van miauwen en spinnen die je kat met je deelt. Maar wist je dat de manier waarop katten met andere katten communiceren voornamelijk via geur verloopt, en dat miauwen een taal is die katten alleen voor mensen gebruiken? Katten miauwen niet naar elkaar, alleen naar mensen. Miauwen is een aangeleerd gedrag. Verschillende miauwen betekenen meestal ook verschillende dingen. Een subtiel verschil tussen de ene miauw en de andere kan erop duiden dat je kat om een heel andere reden tegen je praat!

Waarom zouden katten, die beter bekend staan om hun "kan me niet schelen"-houding, al die moeite doen om met ons te communiceren? Dan moeten ze iets belangrijks te vertellen hebben. Dus als je kat niet stopt met miauwen en je hulp nodig hebt bij het ontcijferen van wat dit betekent, zijn hier de belangrijkste redenen waarom katten miauwen.

 

Waarom miauwen katten?

1. Om je te begroeten

Als je gewend bent aan een kort miauwtje als je de deur dicht doet na thuiskomst, gefeliciteerd - je kat heeft echt gemerkt dat je er niet was. Deze snelle miauwen zijn de manier van je kat om "hallo" te zeggen en "waar ben je al die tijd geweest?". In ruil daarvoor verwacht je kattige vriend een beetje liefkozend geaai en een paar warme woorden, alvorens terug te keren naar zijn/haar gebruikelijke bezigheden. Ah, de geneugten van een katteneigenaar zijn!

2. Om je aandacht te trekken

Een van de redenen waarom katten miauwen is om je aandacht te krijgen voor een spelletje, aaien of wat lekkers. Dus als je kat tegen je aan blijft wrijven terwijl zijn/haar karakteristieke miauwen weerklinken, is de kans groot dat je nodig bent voor wat goede oude verwentijd. Dus als je jezelf afvraagt waarom je kat blijft miauwen - dat is het teken dat jij de zak met lekkers tevoorschijn moet halen.

3. Eten halen

Als je kat op bepaalde tijden niet ophoudt met miauwen, is het altijd een goed idee om de voerbak te controleren. Als deze leeg is, weet je waarom je kat miauwt! Vul de kom echter niet meteen - een goede truc is om te wachten tot je kat stopt met miauwen voordat je het eten tevoorschijn haalt. Anders zal je kat leren dat hij/zij eten krijgt als hij miauwt en het dus vaker gaan doen.

4. Om je te vertellen dat hij/zij zich niet lekker voelt

Helaas is de oorzaak waarom katten miauwen niet altijd gemakkelijk op te lossen, vooral als de toonhoogte en de frequentie van het miauwen van je kat ongebruikelijk zijn. Als je kat 's nachts miauwt, probeert hij/zij jou misschien te vertellen dat er iets mis is. Bij veel ziektes, van nieraandoeningen tot problemen met de urinewegen of artritis, kan je kat om hulp miauwen. Als je iets ongewoons opmerkt aan de geluiden die je kat maakt, is het altijd beter om naar de dierenarts bij jou in de buurt te gaan om een mogelijke ziekte uit te sluiten. Houd er echter rekening mee dat het erg moeilijk kan zijn om de lichaamstaal van een kat te lezen en dat hij/zij tekenen van pijn vaak verbergt. Het feit dat hij/zij niet miauwt, wil nog niet zeggen dat hij/zij zich op zijn/haar gemak voelt!

Als je kat geen jonkie meer is, kijk dan uit voor een veel voorkomende boosdoener bij oudere katten - cognitieve stoornissen. Sommige van de symptomen zijn verwardheid en 's nachts miauwen, dus bespreek ook deze mogelijkheid met je dierenarts.
 

5. Om stress aan te geven

Als je merkt dat je kat extra miauwt, bovenop het gebruikelijke geklets dat je van je kattige vriend verwacht, denk dan aan mogelijke verstoringen of veranderingen in zijn/haar leefomgeving. Een nieuw huis, een nieuw huisdier of een nieuwe baby kunnen ervoor zorgen dat er alarmbellen afgaan in het brein van je harige metgezel. Houd dus rekening met eventuele veranderingen en probeer je kat op zijn/haar gemak te stellen door hem/haar meer aandacht en een beetje rust te geven.

Kattenrassen die het meest miauwen

Alle katten miauwen naar hun baasje, maar er zijn bepaalde kattenrassen die meer geneigd zijn tot 'vocalisatie' en graag constant kletsen. Dit zijn de kattenrassen waarvan bekend is dat ze het meest miauwen:

Een elegante en gracieuze kat die ook graag socialiseert - als je al een Siamese kat hebt, weet je waarschijnlijk inmiddels dat rust en stilte voor deze schattige kittens niet hun ding zijn. Deze katten kunnen erg luidruchtig worden, maar zijn ook erg leuk gezelschap en zullen onmiddellijk deel gaan uitmaken van het gezin.

Net als de Siamees, maken Oosterse Korthaar-katten graag hun aanwezigheid kenbaar. Dit is een kat die graag miauwt, spelletjes speelt en bij mensen in de buurt is.

Maine Coon-katten staan bekend om het heerlijke rustige tsjilpende geluid dat ze maken. Ze zijn heel speels en vriendelijk en miauwen luidkeels om je te laten weten hoeveel ze van je gezelschap genieten

Bengaalse katten zijn affectief en energiek en staan ook bekend als een zeer luidruchtig ras. Hun brede vocabulaire zal je al snel doen raden wat je kitten nou precies probeert te zeggen.

Wat je moet doen als je kat niet ophoudt met miauwen

Hier zijn een aantal dingen die je moet doen en laten als katten blijven miauwen en het lijkt of niets ze kan doen ophouden.

Negeer je kat niet

De belangrijkste reden waarom een kat miauwt, is omdat hij/zij probeert om met je te communiceren. Het is waar dat hij/zij misschien niet altijd belangrijke dingen te zeggen heeft, maar als dit zijn/haar SOS-signaal is, let dan op andere tekens die met miauwen gepaard gaan.

 Je kat kan in nood verkeren of pijn hebben en echt je aandacht nodig hebben, dus zorg ervoor dat je het miauwen niet afdoet als loos geklets, alvorens eventuele gezondheids- of welzijnsredenen uit te sluiten.

Straf je kat niet

Je hebt een lange dag op je werk gehad, of je bent bezig met het bereiden van een maaltijd en het laatste waar je op zit te wachten is je kat die onophoudelijk naar je miauwt. Hoewel miauwen vervelend kan zijn, kun je het beste kalm blijven en je kat niet toeschreeuwen of straffen. Niet alleen is de kans klein dat het miauwen hierdoor ophoudt, het kan je kat ook bang maken om jou in de toekomst over problemen te vertellen. Ga in plaats daarvan de bovenstaande lijst met redenen voor miauwen van katten af en probeer te bepalen wat je kat precies probeert te zeggen.

Doorbreek de gewoonte

Als luidruchtig miauwen de troefkaart is die je kat uitspeelt wanneer hij/zij honger heeft of zin heeft om te spelen, kun je dit gedrag het beste ontmoedigen. Beloon je kat niet voor het louter miauwen naar jou. Wacht gewoon tot je kat klaar is met zijn/haar zegje, voordat je zijn/haar eten of favoriete speeltje tevoorschijn haalt.

Ga naar je dierenarts

Als je kat altijd al luidruchtig is geweest, hoeft je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Als het miauwen van je kat echter buitensporig wordt en een ongewone toonhoogte aanneemt, kan dit een teken zijn van een onderliggende ziekte. Ga naar de de dierenarts bij jou in de buurt en bespreek alle ongewone symptomen of gedragingen.