Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Zwarte hond die op het strand loopt

Vier stappen naar een gezond gewicht voor je hond

leestijd: 3 min

Honden leven langer en gezonder als ze in een goede Conditie zijn. Maar net als voor mensen, kan het voor honden soms lastig zijn om het ideale gewicht te bereiken en te behouden. Hier vind je vier eenvoudige stappen die je kunt nemen om je hond te helpen fit en gezond te blijven.

1. Fit door voeding

Een evenwichtig samengestelde voeding met de juiste hoeveelheid Calorieën is van essentieel belang voor een gezond gewicht. Houd je aan de portiegrootte die de dierenarts aanraadt en gebruik een maatbeker of keukenweegschaal om de hoeveelheid nauwkeurig af te meten. Als je hond op dieet is vanwege Overgewicht, geef dan twee of drie kleinere maaltijden per dag in plaats van één grote maaltijd. Dat vermindert het hongerige gevoel.

Tips voor traktaties:

Traktaties, zoals bijvoorbeeld PURINA® PRO PLAN® Biscuits, maken deel uit van je relatie met je hond. Maar let wel op, te veel lekkere hapjes van de verkeerde soort kunnen maar al te gauw leiden tot ongezonde gewichtstoename. Zo kun je het risico op te veel lekkers verkleinen:

  • Vermijd vettige traktaties en restjes (het lijken lekkere hapjes, maar een kliekje kan veel ongewenste calorieën bevatten, en nog in de verkeerde voedingsvorm ook).
  • Houd bij hoeveel traktaties je geeft door een hondenkoekje in een doos te doen telkens wanneer je je hond iets geeft. Zo kun je aan het einde van de dag zien hoeveel 'extra' je hebt gegeven.
  • Geef je hond aandacht in plaats van een traktatie als hij bedelt.

2. Beweging doet wonderen

Of je nu door het bos wandelt of met je hond in het park speelt, samen bewegen en spelen vormt een belangrijk deel van jullie relatie. Het is bovendien een leuke manier om ervoor te zorgen dat je hond afvalt en in Conditie blijft. Variatie is belangrijk, dit kan op de volgende manieren:

  • Neem speeltjes mee om een wandeling met je hond leuker te maken - als je hond graag apporteert, waarom zou je dan niet een tennisracket meenemen om de bal nog verder weg te slaan?
  • Wandel eens samen met andere hondenbezitters - wanneer honden samen spelen, verbranden ze vaak meer calorieën.
  • Maak niet altijd hetzelfde ommetje – een andere route of een gevarieerd tempo maken het uitje spannender.

Maar vergeet niet dat senior honden of honden met artritis misschien niet zo gemakkelijk kunnen bewegen. Raadpleeg de dierenarts voor advies.

3. Houd het gewicht van je hond in de gaten

Als je je hond helpt af te vallen, stel dan doelen die bereikbaar zijn. Dat maakt het gemakkelijker en leuker om de vorderingen van je hond bij te houden. 2% gewichtsverlies per week is een haalbaar doel. Je kunt ook een diagram bijhouden van de vorderingen door zijn middel te meten en zijn vorm te vergelijken met het Body Condition System. Voor een meer nauwkeurige, officiële beoordeling van de Conditie van je hond kun je een afspraak maken met de dierenarts.

4. Geef niet op

Honden vallen langzaam af, het proces verloopt traag. Laat dit jou of je hond niet ontmoedigen. Geleidelijke gewichtsafname betekent dat het overtollige gewicht waarschijnlijk ook echt weg blijft. PURINA® PRO PLAN® All Sizes Adult met OPTIWEIGHT® is een vet- en caloriearme voeding met deskundig geselecteerde bestanddelen, die eetlust en hongergevoel helpen beheersen. De voeding is op wetenschappelijke basis samengesteld voor duurzaam gewichtsverlies.

Met de juiste voeding, steun van de dierenarts en een nieuwe manier van bewegen, kan je hond een gezond gewicht bereiken - en kunnen jullie samen volop genieten van de prachtige wereld om jullie heen.