Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Tiffanie

Tiffanie

De tiffanie gebouwd zoals de Burmese kat, maar met een langere vacht. De kop heeft een korte wigvorm, met grote tot middelgrote oren. De lange staart heeft een pluim. De ogen staan uit elkaar en kunnen geel of groen van kleur zijn. Het lichaam is stevig en gespierd met een sterke rechte rug.

  • Speelse, nieuwsgierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Zeer spraakzame kat
  • Elegante kat
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Persoonlijkheid

De tiffanie is vriendelijk en aanhankelijk. Dit ras houdt van aandacht en wil deel uitmaken van de familie. Tiffanie-katten kunnen behoorlijk veeleisend zijn en volgen hun baasjes vaak rond het huis om aandacht te vragen. Aziatische katten zijn zeer intelligent en kunnen zelf problemen oplossen, zoals deuren openen. Als iemand met hen praat, lijken ze vaak te begrijpen en te antwoorden. Ze kunnen heel gevoelig zijn voor de emoties van hun baasje, en dat maakt ze tot uitstekende gezelschapskatten.

Oorsprong

Land van herkomst: Groot-Brittannië

De tiffanie is het enige halflangharige lid van de Aziatische soort. Behalve de burmilla, die het resultaat was van een toevallige paring tussen een mannelijke chinchilla en een vrouwelijke burmees, werden de katten van de Aziatische soort tot stand gebracht door fokkers die katten van het Burmese type probeerden te kweken, maar in kleuren die bij Burmese katten niet werden erkend. Na verloop van tijd bevatten sommige nesten kittens met een langere vacht, en zo werd dit aantrekkelijke nieuwe ras geboren.

Gezondheid

Er worden geen specifieke aandoeningen voor de tiffanie gemeld in de veterinaire literatuur. Zoals alle katten hebben deze katten baat bij bescherming tegen ziekte door vaccinatie, en hebben ze regelmatige parasietenbestrijding en jaarlijkse veterinaire gezondheidscontroles nodig.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De vacht van de halflangharige tiffanie vraagt aandacht, maar niet zoveel aandacht als de langharige Perzische kat. Een kam en een zachte borstel zijn voldoende om de vacht in goede staat te houden. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.