Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Selkirk Rex

Selkirk Rex

Dit is een middelgrote tot grote kat met zware beenderen. Daardoor is hij verrassend zwaar en lijkt hij heel sterk. Deze kat heeft een stevige bouw, korte snuit en een rond hoofd. Selkirk rex-katten kunnen lang of kort haar hebben. De vacht is golvend en voelt zacht aan. Die krulligheid van de vacht varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht, klimaat en seizoen. Langharige selkirk rex-katten hebben pluimachtige staartkrullen: ze springen weg uit de staart. De kraaghaartjes zijn langer en omlijsten de snuit. Selkirk rex-katten komen voor in alle kleuren en patronen.

  • Speelse, nieuwsgierige kat
  • Vriendelijk, maar zelfstanig
  • Stille kat
  • Grote, stoere kat
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
De kat Selkirk Rex kijkt speels toe

Persoonlijkheid

De Selkirk Rex heeft een alerte en actieve persoonlijkheid met een lieve en vertederende uitstraling. Dit relaxte ras is blij om op schoot te zitten en houdt van een knuffel. Deze kat speelt maar al te graag spelletjes en is een geweldig gezinsdier.

De kat van Selkirk Rex ligt op een vloer in de keuken

Oorsprong

Land van herkomst: Verenigde Staten

Andere namen: Schaapkat

Het langharige selkirk rex-kattenras is vernoemd naar het Selkirkgebergte in Wyoming, waar de eerste kat van dit ras werd geboren in een nestje in een dierenasiel in 1987. Deze kitten had een ongewoon gekrulde vacht. Een experimenteel fokprogramma met deze kat en haar nakomelingen bracht aan het licht dat deze krullende vachtmutatie een dominante eigenschap was: de helft van alle kittens had een krullende vacht. Doe eigenschap is recessief bij andere rassen. De selkirk rex-kat is erg populair in de Verenigde Staten en Canada waar de opvallende, dikke, krullende vacht hem de bijnaam 'schaapkat' opleverde.

Gezondheid

Het selkirk rex-kattenras leeft ruim tien jaar. Sommige selkirk rex-katten kunnen last hebben van haarverlies. Zoals alle katten hebben ze vaccinaties, parasietenbestrijding en regelmatige bezoekjes aan de dierenarts nodig om gezond te blijven.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De vacht van de langharige selkirk rex vraagt dagelijks aandacht waarbij knopen en klitten op een zachte manier worden verwijderd. Dat kan gemakkelijk met een breede kam. De kortharige variant heeft minder verzorging nodig. Te veel borstelen maakt de krullen plat. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.