Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Schotse vouwoorkat

Schotse vouwoorkat

Het meest opvallende kenmerk van een Schotse vouwoorkat zijn de oren: die zijn klein, strak naar voren gevouwen en bedekken de ooropening. De uiteinden van de oren zijn afgerond. De Schotse vouwoorkat is middelgroot met een solide en compact lichaam. De kop is mooi rond met duidelijke snorharen en een korte nek. De ogen zijn groot met een lieve uitdrukking. De vacht van de Schotse Vouwoorkat is kort en dicht, en komt voor in verschillende kleuren en patronen.

  • Rustige kat
  • Vriendelijk, maar zelfstanig
  • Stille kat
  • Middelmatig gebouwde kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Binnenhuis
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
De Scottish Fold-kat staat op de vloer

Persoonlijkheid

De Schotse vouwoorkat heeft ondanks zijn vreemde uiterlijk een lief, zacht temperament. Vouwoorkatten zijn geen actief ras, en dit kan het gevolg zijn van pijn die ze voelen bij beweging.

De schotse kat van Vouwen legt op een vensterbank

Oorsprong

Land van herkomst: Schotland

De Schotse Vouwoorkat werd vernoemd naar zijn voorwaartse gevouwde oren. Dit ras werd in 1960 voor het eerst gezien als een natuurlijke mutatie in Schotland. Britse jury's van kattenshows en tal van dierenartsen vonden dat de gevouwen oren van de kat een ongewenste misvorming waren die het onmogelijk zou maken voor de kat om zijn oren schoon te maken. Er ontstonden ook misvormingen van de wervelkolom, de achterpoten en de staart toen katten met gevouwen oren met elkaar werden gefokt.

Gezondheid

Schote vouwoorkatten kunnen hun hele leven last hebben van pijnlijke degeneratieve gewrichtsziekte. Dit doet zich voor als de mutatie van de Schotse vouwoorkat een nadelige invloed heeft op het kraakbeen, die het duidelijkst wordt waargenomen bij het vouwen van het oor. Naarmate de ziekte vordert, verstijven de gewrichten, groeien de botten aaneen en wordt bewegen moeilijker en pijnlijker. De katten evolueren van lichte kreupelheid tot terughoudendheid om te bewegen.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De korte, dichte vacht van de Schotse vouwoorkat heeft geen speciale verzorging nodig, hoewel borstelen helpt om dode haren te verwijderen. De Schotse vouwoorkat kan zijn oren moeilijk zelf schoonmaken. Baasjes moeten dus alle was of vuil via het buitenoor verwijderen om oorontsteking te voorkomen. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.