Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Oosterse langhaar

Oosterse langhaar

Oosterse langharen hebben een lang, licht en elegant lichaam, zoals de Siamese kat. Ze hebben een driehoekige, wigvormige kop en oren. De vacht is lang en zijdezacht, maar in tegenstelling tot de Perzische kat hebben ze geen wollige ondervacht. Daarom staat dit ras officieel bekend als een halflangharig ras. De staart heeft een prachtige pluim. Het spectrum mogelijke vachtkleuren omvat alles van egale kleuren tot gestreept. Alle oosterse langharen hebben amandelvormige groene ogen, met uitzondering van de witte oosterse langhaar, die groene of blauwe ogen kan hebben, of zelfs twee verschillende kleuren ogen.

  • Actieve, leergierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Zeer spraakzame kat
  • Elegante kat
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Oosterse langharige kat speelt in de tuin

Persoonlijkheid

Zoals alle katten van het oosterse type zijn deze katten levendig en sociaal. Dit ras wil altijd weten wat er gaande is. Oosterse langharen zijn praatzame katten die zich makkelijk vervelen en veel aandacht nodig hebben. Deze katten hunkeren naar gezelschap. Dat is iets om rekening mee te houden als je het grootste deel van de dag weg bent. Het kan bijvoorbeeld een oplossing zijn om meerdere katten in huis te halen.

Oosterse langharige kat staat in de buurt van een bloempot

Oorsprong

Land van herkomst: Engeland

Andere namen: Buitenlandse langhaar, angora, mandarijn, Britse angora

Oosterse langharen werden oorspronkelijk in de 19e eeuw uit Ankara in Turkije geïmporteerd, en waren de eerste langharige katten die naar West-Europa werden gebracht. Het ras verdween toen de Perzische kat met een vollere vacht in het begin van de jaren 1900 aankwam. In Europa staat een egaal gekleurde oosterse langhaar bekend als een Javaanse kat.

Gezondheid

Oosterse katten kunnen ruim tien jaar gezond leven. Hoewel de meeste oosterse kortharen een lang en gezond leven leiden, zijn er een aantal aandoeningen die vaker lijken voor te komen. Deze aandoeningen zijn vergelijkbaar met die van het Siamese kattenras, omdat beide rassen nauw verwant zijn.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

Ondanks zijn lange, zijdezachte vacht, heeft de oosterse langhaar geen wollige ondervacht. Daardoor heeft hij minder verzorging nodig dan een Perzische langhaar. Toch is regelmatig borstelen een goed idee: zo hou je de vacht in topconditie. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.