Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Munchkin

Munchkin

Het munchkin-kattenras is een middelgroot ras met heel korte poten en een lange wervelkolom. De bewegingen van munchkin-katten worden beschreven als de bewegingen van een fret. Dit ras heeft dus niet de katachtige gratie van katten met langere poten. Munchkin-katten hebben een dik lichaam met een ronde borstkas. Het ras kan lang of kort haar hebben. Beide variëteiten hebben zachte vachten met een zijdeachtige uitstraling. De langharige munchkin heeft een pluimstaart. Munchkin-katten kunnen in elke kleur of vachtpatroon voorkomen en hun ogen in de vorm van walnoten kunnen ook elke kleur hebben.

  • Speelse, nieuwsgierige kat
  • Vriendelijk, maar zelfstanig
  • Stille kat
  • Middelmatig gebouwde kat
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Binnenhuis
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Munchkin ligt op het tapijt

Persoonlijkheid

Munchkin-katten zijn lief en extravert. Hun nieuwsgierigheid en speelsheid gaan tot ver in de volwassenheid door. Het munchkin-kattenras is gezellig en geniet van gezelschap. Ze kunnen leren apporteren en commando's gehoorzamen. Hoewel munchkin-katten op kasten of werkbladen kunnen springen, vinden velen liever op een slimme manier een gemakkelijkere weg omhoog. Ze kunnen ook snel lopen, ondanks hun korte poten.

Munchkin maakt zich klaar om te springen

Oorsprong

Land van herkomst: Verenigde Staten

Dit ras wordt gezien als het katachtige equivalent van de teckel en heeft controverse veroorzaakt in de kattenwereld. De munchkin-kattenmutatie werd in 1983 ontdekt in Amerika, waar ze vernoemd werd naar de 'kleine mensen' in 'De tovenaar van Oz'. Katten met korte poten, zoals de munchkin-kat, werden in de jaren '30 gesignaleerd in Engeland, en in de jaren '50 in Rusland, maar deze rassen werden niet bestendigd.

Gezondheid

De kortpotigheid van dit ras is een misvorming die te maken heeft met bot- en wervelkolomproblemen, en daarom wordt het ras niet door alle kattenverenigingen positief onthaald. Van hondenrassen met een vergelijkbare toestand is bekend dat zij artritisproblemen hebben en er wordt gevreesd dat die ook zullen voorkomen bij het munchkin-kattenras. Zoals alle katten hebben munchkins vaccinaties, parasietenbestrijding en jaarlijkse veterinaire gezondheidscontroles nodig.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

Munchkin-katten hebben hulp nodig bij hun verzorging, omdat ze niet zo flexibel zijn. Dat geldt in het bijzonder voor exemplaren met een langharige vacht. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.