Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Manx

Manx

De manx lijkt qua type sterk op de Britse korthaar, met als duidelijke uitzondering de staart. Het lichaam is compact en stevig, met een brede borstkas en korte rug. De stuit is afgerond en moet hoger zijn dan de schouders. De benen zijn kort en krachtig, de achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. Showkatten mogen absoluut geen staart hebben en de stuit moet altijd volledig rond zijn, maar stompjes van verschillende lengte zijn toegestaan voor fokkatten of huisdieren. De vacht van de manx-kat heeft een dubbele opbouw met een korte ondervacht en een iets langere bovenvacht. Alle combinaties van kleuren en patronen komen voor, met uitzondering van het patroon van het Siamese kattenras.

  • Rustige kat
  • Vriendelijk, maar zelfstanig
  • Stille kat
  • Grote, stoere kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Een echte gezinskat
Manx kat ligt op de vloer

Persoonlijkheid

Het manx-kattenras is van nature zachtaardig en liefdevol. Ze houden van een knuffel en passen zich vlot aan het gezinsleven aan.

De Manx-kat maakt zich klaar voor het avondeten

Oorsprong

Land van herkomst: Groot-Brittannië

De staartloze manx-kat is al honderden jaren bekend op het eiland Man, en er zijn verschillende mythes rond de exacte oorsprong. Men beweert zelfs dat Noah de deur van de Ark te snel heeft gesloten en de staart zo heeft afgehakt. Een ander verhaal vertelt dat staartloze katten aan land zwommen vanaf de verwoeste wrakken van de Spaanse Armada in 1588. De afwezigheid van een staart is ongetwijfeld het gevolg van een genetische mutatie door inteelt onder de kleine populatie Britse korthaarkatten op het eiland. De typische manx-kat heeft een kleine holte waar de staart zou zijn, maar er bestaan ook Manx-katten met reststaarten. Deze worden 'stumpies', 'stubbies' of 'longies' genoemd, afhankelijk van de lengte van de staart. Het mutante gen dat de staartloosheid veroorzaakt, kan ook verantwoordelijk zijn voor andere skeletvervormingen.

Gezondheid

De ontbrekende staart is een ernstig genetisch defect. De misvormde wervelkolom van de manx-kat kan problemen veroorzaken. Indien misvormde wervels de wervelkolom aantasten, kan de kat vanaf jonge leeftijd vatbaar zijn voor artritis. Bij sommige katten kan de anale doorgang vernauwd zijn en dit kan darmblokkades veroorzaken. Het mutante gen dat staartloosheid veroorzaakt, kan ook verantwoordelijk zijn voor andere skeletmisvormingen. Wanneer twee volledig staartloze katten paren, worden de nakomelingen vaak dood geboren of sterven ze kort na de geboorte. De wervelkolom van manx-katten vertoont bijna altijd andere misvormingen. Soms zijn de wervels korter, en in het onderste deel van de wervelkolom zijn ze geneigd om aan elkaar vast te groeien en kunnen ze geringer in aantal zijn.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De vacht van de manx vereist geen overmatige verzorging, en deze katten zijn heel goed in staat om zelf voor hun vacht te zorgen. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras kan meestal uitstekend opschieten met kinderen, maar elke kat heeft natuurlijk een andere persoonlijkheid. Veel hangt ook af van training en eigen ervaringen. Als je een kat adopteert, raadpleeg dan de adoptieorganisatie voor meer details over het specifiek karakter van de kat.