Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.

Manx

De manx lijkt qua type sterk op de Britse korthaar, met als duidelijke uitzondering de staart. Het lichaam is compact en stevig, met een brede borstkas en korte rug. De stuit is afgerond en moet hoger zijn dan de schouders. De benen zijn kort en krachtig, de achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. Showkatten mogen absoluut geen staart hebben en de stuit moet altijd volledig rond zijn, maar stompjes van verschillende lengte zijn toegestaan voor fokkatten of huisdieren. De vacht van de manx-kat heeft een dubbele opbouw met een korte ondervacht en een iets langere bovenvacht. Alle combinaties van kleuren en patronen komen voor, met uitzondering van het patroon van het Siamese kattenras.

Wat u moet weten :
  • Rustige kat
  • Vriendelijk, maar zelfstanig
  • Stille kat
  • Grote, stoere kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Een echte gezinskat

Persoonlijkheid

Het manx-kattenras is van nature zachtaardig en liefdevol. Ze houden van een knuffel en passen zich vlot aan het gezinsleven aan.

Oorsprong

Land van herkomst: Groot-Brittannië

De staartloze manx-kat is al honderden jaren bekend op het eiland Man, en er zijn verschillende mythes rond de exacte oorsprong. Men beweert zelfs dat Noah de deur van de Ark te snel heeft gesloten en de staart zo heeft afgehakt. Een ander verhaal vertelt dat staartloze katten aan land zwommen vanaf de verwoeste wrakken van de Spaanse Armada in 1588. De afwezigheid van een staart is ongetwijfeld het gevolg van een genetische mutatie door inteelt onder de kleine populatie Britse korthaarkatten op het eiland. De typische manx-kat heeft een kleine holte waar de staart zou zijn, maar er bestaan ook Manx-katten met reststaarten. Deze worden 'stumpies', 'stubbies' of 'longies' genoemd, afhankelijk van de lengte van de staart. Het mutante gen dat de staartloosheid veroorzaakt, kan ook verantwoordelijk zijn voor andere skeletvervormingen.

Het ontbreken van een staart is echter het gevolg van een genetische mutatie die wordt bevorderd door de inteeltsnelheid in de kleine populatie Brits Kortharen op het eiland. De echte Manx, of "rumpy", heeft een holte aan de oorsprong van de staart, maar andere katten worden geboren met een embryo van een staart. Afhankelijk van de lengte van de staart worden ze "stompy", "stomp" of "lang" genoemd. Het gemuteerde gen dat verantwoordelijk is voor de afwezigheid van een staart kan gepaard gaan met misvormingen van het skelet, maar de Manx is nog steeds aanwezig op de grootste kattenshows in het Verenigd Koninkrijk.