Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Exotische korthaar

Exotische korthaar

De exotische korthaar is een middelgroot, gedrongen kattenras. De kop is rond en breed met kleine oren en een korte snuit. De ogen zijn groot en rond met een glanzende kleur. De poten zijn kort, dik en sterk met grote ronde voetjes en getufte tenen. De staart is kort en vol. De vacht is kort, dik en weelderig met een dichte, zachte ondervacht. De exotische korthaar bestaat in de vele Perzische kleuren en vachtpatronen.

  • Speelse, nieuwsgierige kat
  • Vriendelijk, maar zelfstanig
  • Stille kat
  • Middelmatig gebouwde kat
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Exotische korthaar ligt op de vensterbank

Persoonlijkheid

De exotische korthaar heeft dezelfde zachte natuur als zijn langharige neven en is niet zo onstuimig als veel kortharige rassen. Deze katten vinde het oké om alleen thuis te blijven, als ze maar een rustig leven kunnen leiden.

Exotische korthaar ligt op de bank

Oorsprong

Land van herkomst: Verenigde Staten/Groot-Brittannië

De exotische korthaar is een Perzisch kattenras met kort haar, maar wordt opgenomen in het langharige gedeelte van kattenshows. In de VS werd selectief gefokt met Amerikaanse korthaarkatten en Perzische langharige rassen om zo een kat te produceren die er volkomen uitzag als een Perzische kat, met uitzondering van de vacht. De halflange vacht is veel gemakkelijker te onderhouden, maar heeft nog steeds de grote verscheidenheid aan kleuren en patronen. De exotische korthaar werd voor het eerst gezien in de jaren '60 en is een erg populaire kat.

Gezondheid

Er zijn een aantal gezondheidsproblemen verbonden aan de exotische korthaar en zijn naaste verwant, de Perzische kat. Omdat de vorm van de kop is verkort en het gezicht is afgeplat, kunnen er kaakmisvormingen optreden die kunnen leiden tot tandheelkundige aandoeningen en mogelijke problemen met eten en drinken. Kleine neusgaten en een te lang zacht gehemelte kunnen ook tot ademhalingsproblemen leiden. Het is mogelijk dat de traankanalen hun natuurlijke pad niet volgen , waardoor de ogen voortdurend nat worden en ze het gezicht bevochtigen. Dit kan leiden tot huiduitslag en zweren op het gezicht. De vlakke aard van het gezicht vergroot ook de kans op oogziekten. Exotische katten kunnen een gen dragen dat leidt tot nierfalen, door de ontwikkeling van cysten in de nier. Deze aandoening werd gevonden bij meer dan een derde van alle Perzische katten en exotische kortharen in de jaren '90, toen screeningtests beschikbaar werden. Met behulp van screening trachten fokkers nu het probleem uit te roeien: vraag de fokker altijd om de PKD-certificaten van de voorouders te tonen.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

Hoewel de vacht van de exotische korthaar gemakkelijk in topvorm te houden, moet er toch nog wat aandacht aan besteed worden. Regelmatige verzorging zorgt ervoor dat er geen dood haar samenklit in de vacht, en op je meubilair terechtkomt. Als de ogen van de kat lopen omdat de snuit plat is, moeten de ooghoeken en de zijkant van de neus regelmatig gereinigd worden. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.