Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Devon Rex

Devon Rex

De devon rex-kat heeft een fijn kopje en een gekrulde vacht. De wangen zijn breed, de ogen en oren zijn erg groot en laag op het hoofd gezet. De korte vacht heeft beschermende haren die golvend zijn, maar de vacht bestaat vooral uit een ondervacht van donsharen. De vacht vormt rimpels en golven, vooral op de rug. Ook de snorharen en de wenkbrauwen zijn gekruld. Het devon rex-kattenras kan elke vachtkleur of patroon hebben.

  • Actieve, leergierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Stille kat
  • Elegante kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Twee Devon Rex-katten doen samen een dutje

Persoonlijkheid

Devon rex-katten worden liefdevol beschreven als 'deugnieten' en 'aapjes in kattenkleding', met capriolen zoals gordijnslingeren en behang beklimmen! Het zijn levendige en extraverte katten. Ze hebben verschillende 'hondentrekjes', zoals een voorliefde voor apporteren, en ze kunnen getraind worden om aan een leiband te lopen. Het zijn zeer zachtaardig en liefhebbende katten, en ze zijn niet graag alleen. Bezoekers kunnen verbaasd zijn dat ze grondig worden onderzocht door een nieuwsgierige devon rex-kat, nog voordat ze de kans krijgen om te gaan zitten!

Het Devon Rex-katje let op iemand

Oorsprong

Land van herkomst: Engeland

Het devon rex-kattenras is afkomstig van een gekrulde kat die in de jaren '60 in Devon werd aangetroffen. Net als bij het cornish rex-kattenras wordt de vacht van de devon rex veroorzaakt door een recessief gen. Inteelt was noodzakelijk om het ras te bestendigen. Het devon-kattengen is wel anders dan het gen dat de vacht van de cornish rex doet krullen. Het kruisen van devon rex-katten en cornish rex-katten produceert dus nesten van kittens zonder gekrulde vacht. De twee mutaties moeten onafhankelijk van elkaar zijn ontstaan, ondanks het feit dat ze zich geografisch zo dicht bij elkaar bevonden, in Devon en Cornwall.

Gezondheid

Door de aard van zijn vacht kan de devon rex-kat gevoelig zijn voor schimmelinfecties, die oorproblemen, vetafzettingen en jeuk kunnen veroorzaken. Rex-katten kunnen ook gevoelig zijn voor kaalheid, een aandoening die bekend staat als hypotrichose. In het verleden werden genetische problemen met spasmes geassocieerd (bekend als devon rex-myopathie), maar voorzichtig fokken heeft dat opgelost.

Voeding
Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.
Verzorging

De golvende vacht van de devon rex heeft een minimale verzorging nodig. Rubberborstels kunnen worden gebruikt om dode haren te verwijderen, maar voorzichtigheid is geboden omdat overmatig gebruik het haar permanent kan beschadigen. Bij devon rex-katten moeten de oren regelmatig gereinigd worden, om wasachtige afzettingen die tot oorontsteking kunnen leiden, te verwijderen. Katten met een blekere vacht hebben in de zomermaanden zonnebescherming nodig op hun oren. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.