Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Cymric

Cymric

De cymric is stevig gebouwd en grof, met een gelijkaardig lichaamstype als de Britse korthaar en grote ogen en wijd uit elkaar gezette oren. De meest opvallende eigenschap is dat de staart ontbreekt. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. Het haar van de cymric is dik en zorgt voor een dikke laag over het hele lichaam, wat de ronde uitstraling nog versterkt. De cymric kan soms springen als een konijn door de vervorming van zijn ruggengraat, die geassocieerd wordt met de ontbrekende staart. Cymric-katten zijn er in alle kleuren en patronen, behalve de Siamese kleuren.

  • Rustige kat
  • Vriendelijk, maar zelfstanig
  • Stille kat
  • Grote, stoere kat
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Cymrics kat staat in de tuin

Persoonlijkheid

De cymric is een zeer rustige, speelse en intelligente kat. Hij kan een beetje verlegen en gereserveerd zijn rond vreemden en heeft de neiging om heel trouw te zijn aan één persoon. Het is een ras dat zijn kittenachtige gedrag tot in de volwassenheid lijkt te houden.

Cymrics kat kijkt naar iemand

Oorsprong

Land van herkomst: Het eiland Man

De cymric is een halflangharige versie van de manx-kat. Ondanks de naam, die afgeleid is van cymru, de Keltische naam voor Wales, is hij afkomstig van het eiland Man. Op het eiland Man zijn staartloze katten een frequent zicht. Inteelt onder de eilandkatten maakte een natuurlijk voorkomende staartloze genmutatie mogelijk. Net zoals bij de manx-kat, kunnen cymric-nestjes stompe staarten met verschillende lengte hebben, of zelfs helemaal geen staart.

Gezondheid

Het ontbreken van een staart is een ernstig genetisch defect en de 'misvormde' wervelkolom van de cymric-kat kan vanaf jonge leeftijd gezondheidsproblemen als artritis veroorzaken. Bij sommige katten kan de anale doorgang vernauwd zijn en darmblokkades veroorzaken. Zoals alle katten hebben cymric-katten vaccinaties, parasietenbestrijding en jaarlijkse veterinaire gezondheidscontroles nodig.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De dikke vacht van de cymric-kat moet dagelijks geborsteld worden om klitten te vermijden en de vacht in topconditie te houden. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.