Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Chinchilla

Chinchilla

De chinchilla-kat bestaat maar in één kleur: wit met groene ogen. Hij heeft een brede kop met kleine, breed opgezette oren en een klein, open gezichtje. De ogen zijn groot en rond met glanzende kleur. Hoewel de chinchilla-kat fijnere botten heeft dan de meeste Perzische katten, zijn de poten nog vrij kort, dik en sterk. De staart is kort en vol. De vacht is lang, dik en weelderig met een dichte, zachte ondervacht.

  • Rustige kat
  • Vriendelijk, maar zelfstanig
  • Stille kat
  • Middelmatig gebouwde kat
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Chinchilla-kat ligt op de vloer

Persoonlijkheid

De chinchilla-kat is lief en aanhankelijk. Het ras is extraverter dan de meeste Perzische katten.

Chinchilla-kat met grijze vacht kijkt naar iemand

Oorsprong

Land van herkomst: Engeland

Het chinchilla-kattenras is een type Perzische kat. Het ras is er in één kleur: een pure witte vacht met subtiele zwarte tippen, die zorgen voor een zilverachtige glans. De smaragdgroene ogen zijn duidelijk omrand met zwart. Het chinchilla-kattenras was de eerste kat die selectief werd gefokt voor een bepaalde kleur. De eerste kat van dit ras werd getoond in 1894 in Crystal Palace, Londen.

Gezondheid

Het chincilla-kattenras is een soort Perzische kat, en er is enige overlapping tussen de chinchilla en andere Perzische langhaarkatten. Veel van de problemen van de Perzische kat kunnen dus ook voorkomen bij het Chinchilla kattenras. Omdat de vorm van de kop is verkort en het gezicht is afgeplat, kunnen er kaakmisvormingen optreden die kunnen leiden tot tandheelkundige aandoeningen en mogelijke problemen met eten en drinken. Kleine neusgaten en een te lang zacht gehemelte kunnen ook tot ademhalingsproblemen leiden. Het is mogelijk dat de traankanalen hun natuurlijke pad niet volgen , waardoor de ogen voortdurend nat worden en ze het gezicht bevochtigen. Dit kan leiden tot huiduitslag en zweren op het gezicht. De vlakke aard van het gezicht vergroot ook de kans op oogziekten. Exotische katten kunnen een gen dragen dat leidt tot nierfalen, door de ontwikkeling van cysten in de nier. Deze aandoening werd gevonden bij meer dan een derde van alle Perzische katten in de jaren '90, toen screeningtests beschikbaar werden. Met behulp van screening trachten fokkers nu het probleem uit te roeien: vraag de fokker altijd om de PKD-certificaten van de voorouders te tonen.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De chinchilla-kat heeft dagelijks verzorging nodig om zijn lange, vloeiende vacht vrij te houden van klitten en knopen. Als de vacht niet vrij van klitten blijft, moet de vacht misschien helemaal afgeschoren worden. De ogen van de chinchilla-kat hebben de neiging om te lopen en de oog- en neushoeken moeten regelmatig gereinigd worden. De onderkant wordt snel vuil door uitwerpselen. Houd dit gebied zorgvuldig schoon om vlekken en klonters te vermijden. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.