Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Burmilla

Burmilla

Het burmilla-kattenras heeft een gemiddelde grootte, vergelijkbaar met Burmese katten: een stevig, goed gespierd lichaam en een sterke, rechte rug. Het vrouwtje is veel kleiner en slanker dan het mannetje. De kop heeft een zacht afgeronde vorm, een wigvormige snuit en een breed paar oren. De expressieve ogen kunnen elke kleur hebben, van goud tot groen. De vacht is kort en dicht met een bleke ondervacht. Er is een duidelijke 'M'-vlek op het voorhoofd.

  • Speelse, nieuwsgierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Spraakzame kat
  • Middelmatig gebouwde kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
De Burmilla-kat doet een dutje

Persoonlijkheid

Het burmilla-kattenras is minder onstuimig dan een Burmese kat, maar minder ontspannen dan een chinchilla. Burmilla-katten houden van aandacht en maken graag deel uit van het gezin. Ze kunnen vrij veeleisend zijn, en hun baasjes volgen rond het huis. Zoals de meeste Aziatische katten, zijn Burmilla's zeer intelligent en kunnen ze vaak problemen oplossen, zoals deuren openen.

Burmilla kijkt verbaasd

Oorsprong

Land van herkomst: Groot-Brittannië

De burmilla-kat is een kortharig lid van de groep van Aziatische kattenrassen. Het ras ontstond in 1981 door een toevallige paring tussen een mannelijke chinchilla-kat en een lilakleurige vrouwelijke Burmese kat. De kittens zagen eruit en gedroegen zich als Burmese katten, maar hadden de prachtige zilveren kleur en de getipte vlekken van het chinchilla-kattenras. Er ontstond zoveel interesse dat het paar weer mocht paren, en zo werd het nieuw ras gevormd.

Gezondheid

Er zijn geen specifieke aandoeningen bij Aziatische katten volgens de veterinaire literatuur, maar er kan een neiging zijn bij deze groep om aandoeningen te ontwikkelen die vaak voorkomen bij Birmezen. Sommige lijnen van dit ras lijken vatbaarder voor diabetes mellitus dan andere rassen.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De korte dichte vacht van de burmilla vraagt niet veel verzorging, hoewel ze de aandacht die ermee gepaard gaat wel waarderen. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.