Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Blauwe rus

Blauwe rus

De blauwe rus is middelgroot tot groot van formaat, met een elegant, sierlijk lichaam en lange, slanke poten. Het lijkt alsof de kat op zijn tenen loopt. De kop is wigvormig met opvallende snorharen en grote oren. De levendige groene ogen staan wijd uit elkaar en zijn amandelvormig. De dubbele vacht heeft een zeer dichte ondervacht en voelt fijn, kort en zacht aan. Het opvallendste kenmerk van dit ras is de textuur van de vacht, die erg verschilt van andere rassen. Hoewel het ras blauwe rus heet, komen er wel eens zwarte en witte exemplaren voor. In de meest populaire blauwe vorm is de vachtkleur helder, egaal blauw met een zilverachtige glans.

  • Speelse, nieuwsgierige kat
  • Vriendelijk, maar zelfstanig
  • Stille kat
  • Elegante kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
De Russische Blauwe kat kijkt naar iemand

Persoonlijkheid

Blauwe rus-katten zijn rustig en gevoelig, soms zelfs verlegen en terughoudend, maar ze zijn ontzettend trouw aan hun baasje. Ze kunnen voorzichtig zijn in het gezelschap van vreemden, en hebben tijd nodig om vriendschap met mensen te ontwikkelen. Eenmaal in een liefdevolle omgeving spelen ze graag met speelgoed en genieten ze van springen, klimmen en racen. Ze zijn extreem wendbaar en lichtvoetig.

De Russische Blauwe kat wast poten

Oorsprong

Land van herkomst: Rusland

De blauwe rus stond oorspronkelijk bekend als de aartsengelkat, omdat hij in Europa aankwam aan boord van schepen uit de Russische haven met die naam (Arkhangel'sk). Hij staat in de VS ook bekend als de Spaanse kat en de Maltese kat, maar er zijn sterke aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen deze kat en Rusland. In Scandinavië zijn grote aantallen katten met vergelijkbare vachtkleuren te vinden, en hun dichte vacht is tekenend voor het leven in een noordelijk klimaat. Hoewel blauw wordt beschouwd als de typische kleur van dit ras, zijn er ook zwarte en witte rus-katten. Deze kleuren ontstonden tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de weinige overgebleven blauwe rus-katten werden gekruist met de Britse blauwe kat en de Siamese kat, om het aantal in stand te houden.

Gezondheid

Er zijn geen indicaties van grote gezondheidsproblemen bij het blauwe rus-kattenras.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

Dit ras heeft door zijn korte vacht niet veel verzorging nodig. De katten wassen zichzelf zorgvuldig en houden hun pels zo in goede staat. Al genieten ze natuurlijk wel van de aandacht die ze tijdens hun verzorging krijgen. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.