Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.

Blauwe rus

De blauwe rus is middelgroot tot groot van formaat, met een elegant, sierlijk lichaam en lange, slanke poten. Het lijkt alsof de kat op zijn tenen loopt. De kop is wigvormig met opvallende snorharen en grote oren. De levendige groene ogen staan wijd uit elkaar en zijn amandelvormig. De dubbele vacht heeft een zeer dichte ondervacht en voelt fijn, kort en zacht aan. Het opvallendste kenmerk van dit ras is de textuur van de vacht, die erg verschilt van andere rassen. Hoewel het ras blauwe rus heet, komen er wel eens zwarte en witte exemplaren voor. In de meest populaire blauwe vorm is de vachtkleur helder, egaal blauw met een zilverachtige glans.

Wat u moet weten :
  • Speelse, nieuwsgierige kat
  • Vriendelijk, maar zelfstanig
  • Stille kat
  • Elegante kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen

Persoonlijkheid

Blauwe rus-katten zijn rustig en gevoelig, soms zelfs verlegen en terughoudend, maar ze zijn ontzettend trouw aan hun baasje. Ze kunnen voorzichtig zijn in het gezelschap van vreemden, en hebben tijd nodig om vriendschap met mensen te ontwikkelen. Eenmaal in een liefdevolle omgeving spelen ze graag met speelgoed en genieten ze van springen, klimmen en racen. Ze zijn extreem wendbaar en lichtvoetig.

Oorsprong

Land van herkomst: Rusland

De blauwe rus stond oorspronkelijk bekend als de aartsengelkat, omdat hij in Europa aankwam aan boord van schepen uit de Russische haven met die naam (Arkhangel'sk). Hij staat in de VS ook bekend als de Spaanse kat en de Maltese kat, maar er zijn sterke aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen deze kat en Rusland. In Scandinavië zijn grote aantallen katten met vergelijkbare vachtkleuren te vinden, en hun dichte vacht is tekenend voor het leven in een noordelijk klimaat. Hoewel blauw wordt beschouwd als de typische kleur van dit ras, zijn er ook zwarte en witte rus-katten. Deze kleuren ontstonden tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de weinige overgebleven blauwe rus-katten werden gekruist met de Britse blauwe kat en de Siamese kat, om het aantal in stand te houden.