Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Birmaanse kat

Birmaanse kat

De Birmaanse kat heeft halflang haar met een bleke lichaamskleur en donkerdere kleuren aan de kop, de snuit, de benen, de oren en de staart. Het is een vrij grote kat, met een stevig lichaam en korte poten. De Birmaanse kat heeft blauwe ogen en vier witte poten. Vooraan zijn de sokjes korter dan achteraan. De kop is breed en rond met middelgrote oren. Birmaanse katten kunnen verschillende kleuren hebben.

  • Speelse, nieuwsgierige kat
  • Vriendelijk, maar zelfstanig
  • Stille kat
  • Middelmatig gebouwde kat
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Een echte gezinskat
Birmaan kat ligt op de bank

Persoonlijkheid

Birmanen staan bekend als bijzonder liefdevolle en aanhankelijke rassen, die al vele generaties lang als gezelschapskatten worden gefokt. Ze zijn volgzaam en rustig. Birmaanse katten zijn gezellige, slimme en vriendelijke katten, nieuwsgierig en mensgericht, maar niet te luidruchtig.

De vrouw streelt de Birmaanse kat, die op de vensterbank ligt

Oorsprong

Land van herkomst: Myanmar/Frankrijk

Autres noms: Heilige birmaan

Hoewel er geen duidelijke registratie is van de herkomst van de Birmaanse kat, werd rond 1919 één paar naar Frankrijk gebracht, waarna het ras zich in de westerse wereld vestigde. Maar Birmaanse katten stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna uit en werden tijdens de Tweede Wereldoorlog intensief gekruist met langharige rassen (voornamelijk Perzische katten) en ook Siamese lijnen, om het ras weer op te bouwen. In het begin van de jaren vijftig werden opnieuw pure Birmaanse nestjes gefokt.

Gezondheid

Sommige jonge birmanen vertonen aanwijzingen van een verminderde nierfunctie bij bloedtesten. De significantie is niet zeker maar sommige kunnen nierfalen ontwikkelen.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De vacht van een birmaan is zijdezacht, maar niet zo moeilijk te behandelen als die van de Perzische kat. Om deze te behouden moet de vacht wel een keer per week met kam en borstel behandeld worden. Birmaanse katten die vanaf jonge leeftijd worden verzorgd, genieten van de extra menselijke aandacht die deze regelmatige activiteit met zich meebrengt. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras kan meestal uitstekend opschieten met kinderen, maar elke kat heeft natuurlijk een andere persoonlijkheid. Veel hangt ook af van training en eigen ervaringen. Als je een kat adopteert, raadpleeg dan de adoptieorganisatie voor meer details over het specifiek karakter van de kat.