Your Pet, Our Passion.
Purina One
Is het goed steeds te wisselen van smaak van brokjes?

Is het goed steeds te wisselen van smaak van brokjes?

leestijd: 2 min
Purina One
Aangeboden door Purina One

VOEDING EN DIEET

Een huiskat, zeker een binnenkat, is voor zijn voeding volledig afhankelijk van zijn baasje.

Zolang de kat complete en evenwichtige voeding krijgt, moet hij normaal gezien niet geregeld van voeding wisselen. Aangezien katten vaak houden van nieuwe dingen, kan veelvuldig veranderen van voeding ze ertoe aanzetten meer te eten dan ze nodig hebben. Maar dat wil niet zeggen dat af en toe veranderen niet goed is!

Is je kat een moeilijke eter? Misschien heeft hij smaakmoeheid!

Smaakmoeheid is een fenomeen dat zich zowel bij kittens als bij volwassen katten kan voordoen. Als hun voeding te eentonig is, beginnen ze steeds minder te eten, ook al is de voeding op zich van hoge kwaliteit. Als een kat niet meer of minder eet, wil dat niet noodzakelijk zeggen dat hij wispelturig is. Het is eerder eigen aan het instinct van katten steeds andere voeding te zoeken, om eventuele tekorten aan te vullen. De kat past spontaan de volkswijsheid toe die zegt dat men alles moet eten! Om zijn eetlust aan te wakkeren en de voeding van de kat te variëren, zonder het voedingsevenwicht te verstoren, volstaat het soms hem dezelfde voeding te geven, maar met een andere smaak. Daarom biedt Purina brokjes voor katten aan in verschillende variëteiten: met kip, met zalm, met konijn. Wist je dat al?

Verander de voeding van je kat niet op om het even welk moment

Verander de voeding van je kat niet tijdens een moeilijke periode voor hem, want dan loop je het risico dat hij de nieuwe voeding associeert met de onaangename omstandigheden die hij doormaakt. Als je nieuwe voeding introduceert terwijl je kat opgenomen is bij de dierenarts, zich in een kattenpension bevindt of ziek is, kan het zijn dat hij weigert ervan te eten. Dat noemt men ‘voedingsaversie’. Een verandering van voeding verloopt altijd het beste als dat gebeurt in een omgeving waar de kat zich op zijn gemak voelt en de kat geen specifiek probleem heeft op dat moment. Bereid de voedingsverandering van je kat dus altijd goed voor.

Het bijzondere geval van oude katten: goede voeding voor een goede gezondheid

Naarmate katten ouder worden, neemt hun reukzin en smaakvermogen soms zodanig af dat ze niet meer voldoende eten. Dan moet hun eetlust gestimuleerd worden door hen verschillende smaken voor te schotelen. Een oude kat moet voldoende eten om zijn gewicht en zijn gezondheid te behouden. Als je vaak moet wisselen van type voeding omdat je oude kat zijn neus ophaalt voor zijn vertrouwde voeding, aarzel dan niet om daaraan toe te geven! Om oude katten in goede lichamelijke gezondheid te houden, zijn er speciale brokjes met kip voor 'seniorkatten' beschikbaar.

Creëer geen kieskeurige kat.

Zoek een voeding die je kat lekker vindt en verander niet te vaak. Als een kat altijd hetzelfde eet, kan hij zijn eetpatroon eventueel aanpassen aan zijn energiebehoefte. Sommige katten worden moeilijke eters als er te vaak van voeding gewisseld wordt: ze hebben geleerd dat als ze hun voeding niet aanraken maar blijven wachten zonder te eten, ze uiteindelijk iets nieuws voorgeschoteld krijgen. Dus om geen slaaf van je kat te worden, moet je niet te snel toegeven aan zijn grillen.