Your Pet, Our Passion.
Beste speeltjes voor oudere katten

Beste speeltjes voor oudere katten

leestijd: 5 min

Oudere katten zijn misschien niet meer zo actief dan toen ze nog jong waren, maar dat betekent niet dat ze niet meer willen spelen.

Spelen is essentieel voor alle huisdieren en is ook nog eens erg goed voor de gezondheid. Voor een gelukkige kat hoef je alleen maar het speelgoed dat je voor ze koopt af te stemmen op hun leeftijd en hun behoeften!

In dit artikel bespreken we de beste speeltjes voor oudere katten en waar je op moet letten als je met je oudere kat speelt.

Factoren waarmee je rekening moet houden bij het spelen met een oudere kat

Als katten ouder worden, verliezen ze natuurlijk een deel van de energie en het enthousiasme dat ze hadden toen nog ze kittens waren. We hebben het dan over katten van ongeveer 11 tot 15 jaar oud. Deze senioren zijn wat langzamer en lustelozer en ze kunnen sneller moe worden. Hier zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden als je met je kat wilt spelen.

Bestaande aandoeningen

Bij het kiezen van het beste speelgoed voor je oudere kat is het belangrijk om rekening te houden met eventuele gezondheidsproblemen die je kat heeft. Katten met bijvoorbeeld een zwak hart kunnen waarschijnlijk niet zo veel meer rennen en springen, en het kan gevaarlijk zijn als ze te enthousiast raken. Dit geldt ook voor katten met diabetes.

Gewrichtspijn

Naarmate je kat ouder wordt, kunnen de gewrichten pijn gaan doen. Met deze katten moet je rekening houden dat ze hun gewrichten niet te zwaar belasten. Je moet ze dus eigenlijk niet te snel laten rennen of springen.

Energieniveaus

Een oudere kat heeft van nature minder energie dan een kitten. Houd hier rekening mee bij het kiezen van speeltjes. Het is niet verstandig om voor speelgoed te gaan dat veel rennen en springen vereist en waar je kat dan vervolgens niet mee kan spelen.

Beste speelgoed voor oudere katten

Het goede nieuws is dat je kat waarschijnlijk nog steeds van hetzelfde speelgoed houdt als toen hij een kitten was. Je hoeft alleen maar te kijken hoeveel trager je kat is geworden en welk speelgoed uit de goede oude tijd moet worden uitgesloten.

Hier zijn een paar klassiekers die zeer geschikt zijn voor je oudere huisdier.

De voerbal/voerpuzzel

Een voerbal is in wezen een grote holle bal die gevuld kan worden met kattenkruid of snacks. De bal heeft aan de bovenkant een opening. Je kat speelt met de bal en draait hem heen en weer om te proberen de snacks te pakken te krijgen. Dit speeltje is een uitdaging voor de kattengeest en is een goede manier om je kat mentaal gestimuleerd te houden.

Knuffels

Je oudere kat heeft misschien niet veel energie en is misschien niet meer zo goed in bijten of jagen als vroeger. Daarom zijn knuffels om verschillende redenen het perfecte speelgoed voor oudere katten. Ze zijn zacht en prettig om mee te spelen en ze zijn veilig voor je kat. Bovendien kost het je kat niet veel moeite om met ze te spelen, want ze hoeven er niet met al hun energie op te jagen of springen. Probeer bijvoorbeeld eens een speeltje in de vorm van een muis, gevuld met kattenkruid. Deze speeltjes zijn erg populair onder katten.

Laserpen

Laserspelletjes vervelen nooit. Hoe oud je kat ook is, hij zal nooit ophouden dat kleine rode stipje over de vloer te achtervolgen. Die fascinatie houdt gelukkig nooit op. Mocht je dit laserspelletje spelen met je oudere kat, zorg er dan voor dat jij het bent die de laser bedient en gebruik geen geautomatiseerd laserspeeltje. Zo kun jij de snelheid bepalen waarmee de laser beweegt en aanpassen aan de energie van je kat. Richt de laser vlak bij de pootjes, zodat je kat niet hoeft rond te rennen om het te vangen. Schijn de laser maar liever niet op de muren. Op die manier hoeft je kat niet te springen om het stipje te vangen en loopt hij niet het risico zichzelf pijn te doen.

Voordelen van spelen en veiligheid

Het lijkt vaak net of je oudere kat niet geïnteresseerd is in spelletjes. Je komt misschien in de verleiding om je kat de hele dag te laten slapen. Maar vergis je niet, ook oudere katten hebben speeltijd nodig. En spelletjes spelen heeft zo z'n voordelen:

  • Het houdt het gewicht onder controle, wat gezondheidsproblemen helpt voorkomen.
  • Het stimuleert de geest en houdt je kat scherp.
  • Het helpt verveling tegen te gaan en vermindert stress.
  • Ook is het een uitstekende afleiding als je kat pijnlijke gewrichten heeft of algemeen ziek is.

Als je kat niet enthousiast lijkt te zijn om te spelen, blijf het dan proberen totdat je iets vindt dat toch de interesse wekt.

Natuurlijk is veiligheid erg belangrijk. Een ongelukje is zo gebeurd en dit geldt vooral voor oudere katten. Het is altijd goed om bij de dierenarts na te vragen of je kat gezondheidsproblemen heeft en waar je rekening mee moet houden. Kijk welke spelletjes de dierenarts aanbeveelt en kies vervolgens de juiste speeltjes die geschikt zijn voor je oudere kat.

In dit artikel hebben we een aantal van de beste speeltjes beschreven die je voor je oudere kat kunt kopen en wat je kunt doen om hem of haar geïnteresseerd te houden in spelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je om te beginnen een routine hebt ontwikkeld, zodat ze spelen als een onderdeel van hun dag zien. Maar je zult zien, zodra je kat eenmaal aan het spelen is, is hij niet meer te stoppen – senior of niet!

Wil je meer weten over de verzorging van oudere katten? Lees dan ons artikel over voeding voor oudere katten.

Ontdek onze kattenmerken:

c_brand_discovery (cat)
Brand (field_product_brand) (entityreference filter)
Dentalife
Verzorg het gebit van uw huisdier met Purina® Dentalife®, voor een goede mondhygiëne elke dag.​