Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Gember kat gewiegd door eigenaar

Hoe kinderen en katten met elkaar leren omgaan?

leestijd: 4 min

Katten en kinderen

Een kat in de familie kan de kinderen al vanaf een jonge leeftijd echt helpen een gevoel voor verantwoordelijkheid te ontwikkelen. Kinderen die zijn opgegroeid met een huisdier zijn socialer wanneer ze volwassen zijn, of het nu met dieren of mensen is. Ze hebben ook grotere communicatieve vaardigheden en minder kans op het ontwikkelen van allergieën voor de haren of veren. Soms zijn kinderen echter een beetje te enthousiast (op zijn zachtst gezegd!) om een relatie aan te gaan met hun huisdier. Het is dus nuttig om beide een beetje op te voeden.

 

Baby's

Bij pasgeboren baby's hangt de reactie van de kat af van zijn genetische achtergrond, persoonlijkheid en ervaring. Om het risico op problemen zoveel mogelijk te vermijden, verplaatst u het beddengoed, de eetkommen, speeltjes, de kattenbak enzovoort best naar een rustige plaats. Zodra het kind begint te lopen zal uw kat op een hogere plaats en op een afstand willen eten, rusten en slapen, het liefst op een veilige plek die afgesloten is door een veiligheidspoortje. U kunt "schuilplaatsen" inrichten met beddengoed in de vorm van iglo's boven op een tafel of een stevige boekenplank. De kattenbak is geen zandbak of plek om te spelen: hij moet worden afgedekt of op een hoge plaats worden gezet, buiten het bereik van kinderen.

De komst van de baby kan het geurterritorium van uw kat verstoren. Dit kan zich uiten in een veranderd humeur. Sommige katten gaan mokken, andere worden onrustig, en sommige zullen proberen om de nieuwe geuren te integreren door hun territorium af te bakenen. Ze kunnen dit doen door er met hun gezichtsklieren tegen te wrijven of, op een onaangenamere manier, door te plassen op de nieuwe voorwerpen zoals de kinderwagen, de kinderstoel en de wieg. Bij de dierenarts zijn er producten beschikbaar op basis van feromonen die geruststellend zijn voor katten. Ze kunnen worden gebruikt op de nieuwe voorwerpen om hen voor te bereiden op de komst van de baby. Door uw kat lekkere snoepjes en meer aandacht te geven kunt u hem helpen de komst van de baby te associëren met iets positiefs. Hem strelen of geruststellen wanneer hij onrustig is, zal zijn angst daarentegen alleen maar doen toenemen. Wacht liever tot hij weer gekalmeerd is of speel met hem, en streel hem dan in een andere ruimte.

Voorspelbaarheid is een belangrijke factor in het leven van katten. Het is dus belangrijk om zo veel mogelijk zijn vaste routine te behouden. Als die moet veranderen, probeer dit dan zo snel mogelijk te doen. En als u denkt dat u het moeilijk zult hebben om te voldoen aan de wensen van een zuigeling en een kat, dan zoekt u beter een andere thuis voor de kat vóór de komst van de baby.

Donker bont katje verstopt onder een plank, spelen met jonge jongen

Kinderen

De meeste katten worden graag omringd door baby's. Meer bezoekers thuis betekent immers ook meer aandacht voor hen! Maar als het kind zich zelfstandig begint te bewegen, zijn veel katten teleurgesteld. Een kruipend of lopend kind kan de kat verrassen en de kreten van het kind kunnen hem doen schrikken. Het is in deze fase nóg belangrijker dat u schuilplaatsen voorziet voor uw kat. Katten worden niet graag achtervolgd en het kan erg verwarrend zijn om constant door een kind te worden lastiggevallen.

Ouders moeten de interacties tussen het kind en het dier controleren tot ze er zeker van zijn dat het kind groot en rijp genoeg is om de kat op een rustige manier te benaderen, met zachtheid met hem kan omgaan en zijn stemmingen kan herkennen om te weten of ze tussenbeide moeten komen of niet. Kinderen die nog niet sterk genoeg zijn om een kat juist vast te houden, mogen niet worden toegelaten om een kat te dragen.

 

Enkele tips

  • Leer uw kind de kat niet te achtervolgen.
  • Toon het hoe het de kat zachtjes kan strelen. Kinderen zijn vaak bruut en dat hebben katten gewoonlijk niet graag.
  • Leer uw kind welke delen van de kat hij mag strelen: de bovenkant van de kop en de rug.
  • De buik kan onweerstaanbaar zijn wanneer de kat zich al spelend wentelt, maar veel katten zijn zeer kittelachtig en kunnen dus aanvallen om zich te verdedigen wanneer men ze daar aanraakt. Natuurlijk mag er nooit aan de staart worden getrokken.
  • De kat moet altijd met rust worden gelaten wanneer hij eet, zich wast of slaapt.
  • Kinderen moeten hun handen wassen nadat ze de kat hebben gestreeld.
  • Help uw kind met de kat te spelen zonder het risico te lopen gekrabd te worden, met speeltjes die aan touwen worden vastgemaakt, balletjes of laat hem jagen op een lichtpunt van een zaklamp op de muur.
  • Ook door rustig naast de kat te blijven zitten, hem te strelen of te borstelen als hij dat graag heeft, kan het kind hem leren kennen.
  • Maak er zowel voor de kat als voor het kind een aangename ervaring van door ze elk een compliment te geven of een geschikt snoepje te geven.