Your Pet, Our Passion.
Purina One
Un chat allongé sur le canapé

Katten en uitdroging

leestijd: 2 min
Purina One
Aangeboden door Purina One

Als katteneigenaar moet je de symptomen van uitdroging bij je dier kunnen herkennen. Tot de symptomen van uitdroging horen lusteloosheid, weigeren te eten, hijgen, ingevallen ogen en droog, kleverig tandvlees.

Om na te gaan of je kat gedehydrateerd is, kun je de huidspanningstest doen. Dat houdt in dat je een stukje vel ter hoogte van de schouders vastpakt en er zachtjes aan trekt: als je kat goed gehydrateerd is, moet het stukje vel onmiddellijk na het loslaten weer zijn normale vorm aannemen. Als je kat gedehydrateerd is, zal het stukje vel langzamer terugkeren naar zijn normale positie. Als het vel uitgerekt blijft staan, als een tent, wanneer je het loslaat, is er sprake van ernstige uitdroging. Raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts.

Soms vallen de symptomen niet echt op, zeker bij dikke of magere katten. Ga in geval van twijfel met je kat naar de dierenarts. Achter uitdroging kunnen andere gezondheidsproblemen schuilgaan.

Houd je kat goed gehydrateerd 

Als je kat braakt of diarree heeft, heeft hij vocht verloren en is hij misschien uitgedroogd. Als je kat kan drinken, zet hem dan in een koele, rustige kamer en stel vers water ter beschikking. Als je kat niet kan drinken, raadpleeg dan je dierenarts. Het kan nodig zijn je kat aan een infuus te leggen om ernstige uitdroging te voorkomen.

Zelfs als je kat in goede gezondheid verkeert, kan dehydratatie dreigen als je niet op de symptomen let. Zorg ervoor dat je kat altijd vers, schoon water ter beschikking heeft en maak zijn drinkbakje elke dag schoon. Je kat moet op verschillende plaatsen in je woonst kunnen drinken.

Sommige katten houden er niet van dat hun snorharen iets raken. Als dat bij jouw kat het geval is, zorg dan voor een grotere drinkbak of een waterfontein. Veel katten drinken liever van stromend water dan uit een drinkkom. Een fontein kan dus een goede oplossing zijn als je kat weigert te drinken.

Tot slot, als je kat weinig drinkt en droge voeding eet (zijnde voeding die weinig water bevat en niet volstaat om zijn lichaam gehydrateerd te houden), zie er dan op toe dat hij voldoende vocht binnenkrijgt, vooral bij warm weer als zijn lichaam veel water verliest. Je kat moet altijd bij vers drinkwater kunnen. Als je denkt dat je kat niet voldoende drinkt, kun je hem aanzetten tot drinken door vleesjus aan zijn water toe te voegen.