Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
De kat is gekamd

Speciaal voor de zomermaanden: de parasieten die je kat kunnen plagen

leestijd: 3 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

Vlooien en teken

Met het mooie weer steken ook parasieten weer talrijk de kop op. De meest voorkomende zijn vlooien en teken. Dat zijn geen onschuldige parasieten: ze kunnen lintwormen overbrengen en sommige dieren kunnen zelfs allergisch reageren op het speeksel dat vlooien achterlaten op de huid wanneer ze bijten. En de kers op de taart: vlooien en teken bijten ook mensen.

Wat is een vlo?

De vlo is de uitwendige parasiet die het meest voorkomt bij de kat en de hond. Volwassen vlooien kunnen tot 14 dagen leven. Ze brengen een deel van hun tijd door in de vacht van de kat, om zich te voeden met zijn bloed, en een ander deel in de omgeving van het dier. Vrouwelijke vlooien leggen iedere dag een grote hoeveelheid eitjes. Eitjes die in de vacht gelegd worden, vallen daar gemakkelijk uit en belanden op je meubels, in het tapijt ... Uit de eitjes kruipen heel kleine larven die zich nestelen in hun omgeving. De larven vormen een pop en groeien daarin uit tot vlooien. De poppen kunnen maanden onbewogen blijven liggen. Pas als ze warmte en trillingen voelen, komen de vlooien tevoorschijn en springen ze op een voorbijkomende gastheer, bijvoorbeeld jouw kat.

Hoe weet je of je kat vlooien heeft?

Het duidelijkste teken dat wijst op een vlooienbesmetting, is dat je kat zich constant krabt. Vlooien zijn donkerbruin en zo'n 1 tot 2 mm groot. Je kunt ze bijvoorbeeld in de vacht van je kat ontdekken tijdens het borstelen. Vlooien tieren het weligst aan het einde van de zomer, als het warm en vochtig is. Als je in de winter centrale verwarming gebruikt, is het aangeraden het hele jaar door aan vlooienbestrijding te doen.

Wat is een teek?

Teken zijn parasieten die zich met hun mond vastzetten in de huid van hun gastheer en zich dan volzuigen met bloed. Het zijn heel kleine achtpotigen, ongeveer een speldenkop groot, die zwart, rood, donker- of lichtbruin kunnen zijn. Als ze zich eenmaal vastgezet hebben in je kat, kunnen ze zich volzuigen met bloed en opzwellen tot de grootte van een rozijn.

Hoe weet je of je kat teken heeft?

Teken zijn vrij groot en kunnen dus gezien worden, zeker als ze vol bloed zitten. Dan lijken ze op een kleine wrat. Ze bevinden zich gewoonlijk in de buurt van het hoofd en de nek. Doe de haren van je kat uit elkaar en ga met je vingers over zijn huid om hem te controleren op teken.

OOGSTMIJTEN

Net als vlooien en teken zijn oogstmijten parasieten die zich vooral in de zomer manifesteren. Daar danken ze ook hun naam aan: ze doen zich vooral voor in de oogstperiode, met augustus als klassieke oogstmaand. Oogstmijten zijn zeker niet dodelijk, maar ze kunnen wel behoorlijk lastig zijn voor hun gastheer. De jeuk die ze veroorzaken, kan de gastheer aanzetten tot krachtig krabben, soms zelfs tot bloedens toe.

Wat is een oogstmijt?

De oogstmijt is een microscopisch kleine mijt. Het zijn niet de volwassen oogstmijten die hun gastheer plagen, maar de larven. Oogstmijten leven in hoog gras in weilanden en velden, maar ook in tuinen waar het gazon niet regelmatig wordt onderhouden. Ze zijn rood van kleur en heel klein (ongeveer 0,3 mm). Ze kunnen dus gezien worden met het blote oog.

Hoe weet je of je kat geplaagd wordt door oogstmijten?

De larven van de oogstmijt voeden zich met cellen van de kat door spijsverteringsenzymen te injecteren die de cellen omzetten in vloeistof, waarna ze die vloeistof inslikken. Dan krijgen ze hun kenmerkende oranjerode kleur. Om na te gaan of je kat oogstmijten heeft, kun je zoeken op hun favoriete verstopplaatsen: de holten tussen de tenen en aan de oorschelp (de plaats waar de huid dubbel zit). Katten die geplaagd worden door oogstmijten, hebben enorm veel last van jeuk en zullen zich soms tot bloedens toe krabben. Het is dus belangrijk je kat te behandelen als je symptomen ziet.

Hoe je kat behandelen tegen oogstmijten?

De meeste middelen tegen teken bestrijden ook oogstmijten. Niettemin wordt ten zeerste aangeraden met je kat naar de dierenarts te gaan. Hij kan de best geschikte behandeling voorschrijven.