Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
op zijn flank liggende Bengaalse kat

Het belang van een parasietwerende halsband voor je kat

leestijd: 3 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

TEGEN VERSCHILLENDE SOORTEN PARASIETEN

Vlo- en parasietwerende halsbanden bevatten moleculen die zich verspreiden in de huid en vacht van de kat en insecten en mijten doden en/of afstoten. Ze kunnen verschillende actieve bestanddelen bevatten, waardoor ze werkzaam kunnen zijn tegen vlooien, teken, luizen, muggen, zandvliegjes enz.

VARIABELE WERKINGSSNELHEID EN -DUUR

Sommige vlooienbandjes beginnen al te werken binnen 24 uur na het aanbrengen. De werkingssnelheid is een belangrijke factor voor dieren die overgevoelig zijn voor insectenbeten.

De werkingsduur van een vlooien- of tekenband is afhankelijk van zijn licht- en waterbestendigheid en zijn vermogen om zeer regelmatig actieve moleculen af te geven, zodat de insectendodende werking zo lang mogelijk behouden blijft. Gemiddeld zal een vlooienband je huisdier beschermen gedurende 3 tot 4 maanden, maar er zijn ook bandjes die tot 8 maanden actief zijn.

KIES HET VLOOIENBANDJE VAN JE KAT GOED!

Vraag je dierenarts welk type vlooien- of tekenbandje het best geschikt is voor de levensomstandigheden van je kat.

Vlooienbandjes voor kleine honden mogen niet gebruikt worden voor katten, aangezien bepaalde insecticiden (bijvoorbeeld permethrin) giftig zijn voor katten. Controleer ook of het bandje geschikt is voor de leeftijd van je kat: de meeste bandjes kunnen gebruikt worden voor kittens vanaf 3 maanden.

GEEN LICHAMELIJK ONGEMAK VOOR HET DIER

Het dragen van een vlooienbandje leidt zelden tot plaatselijke irritatie. Houd de eerste dagen goed in de gaten of het bandje goed verdragen wordt en controleer regelmatig of het goed zit: niet te strak maar ook niet te los.

Een punt van bezorgdheid is het risico dat je kat vast komt te zitten en gewurgd wordt door het bandje, zeker voor katten die door struikgewas lopen en in bomen klimmen. Bepaalde fabrikanten brengen daarom vlooienbandjes op de markt met een geïntegreerde veiligheid die de kat beschermt tegen wurging. Dit veiligheidssysteem zorgt ervoor dat de halsband breekt of opengaat als de uitgeoefende druk een bepaalde drempel overschrijdt. Het is beter dat je kat zijn halsbandje verliest dan dat hij blijft vasthangen aan een tak! Ook als katten altijd binnenblijven, moet je ze beschermen tegen parasieten.

Als je kat al een vlooienbandje of een parasietwerende halsband draagt, mag je geen pipetten of tabletten meer geven. Het combineren van twee insecticiden heeft een cumulatief effect dat je kat kan vergiftigen. Insecticidemoleculen verdwijnen per definitie heel langzaam uit het lichaam, omdat ze lang moeten werken.