Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
Houden katten van muziek?
Je kat een bad geven

Je kat een bad geven

leestijd: 3 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

Katten houden zichzelf proper. Maar als het toch nodig zou zijn je kat een bad te geven, vertellen we je hieronder hoe je die ervaring zowel voor jezelf als voor je kat aangenamer kunt maken.

Over het algemeen is het niet nodig katten te wassen. Bovendien houden ze daar niet van! Toch kan het gebeuren dat een kat zich vuil maakt of giftige of vettige stoffen op zich krijgt. Er zijn dingen die je kunt doen om het wassen aangenamer te maken, zowel voor je kat als voor jezelf.

Als je je kat al als kitten laat wennen aan het feit dat hij gewassen wordt, is, zal het gemakkelijker zijn hem te baden als hij eenmaal volwassen is.

En zelf zal hij het dan ook fijner vinden. Onze tips om je kat te baden:

  • Koop een speciale shampoo voor katten of kittens. Controleer de pH-waarde van de shampoo en ga na of hij geen agressieve chemische stoffen of geurstoffen bevat. Was je kat nooit met shampoo die bedoeld is voor mensen! Door het verschil in pH-waarde zijn mensenshampoos niet goed voor de vacht en de huid van katten. Je dierenarts kan je advies geven.
  • Vul een grote plastic teil, of de badkuip voorzien van een antislipmat, met niet meer lauw water dan nodig om je kat te wassen.. Gebruik geen warm water.
  • Katten die bang zijn van water kunnen blazen, krabben of bijten. Wees voorzichtig want een kattenbeet kan infecteren. Raadpleeg een arts als je gebeten bent.
  • Prijs je kat en stel hem gerust tijdens het wassen. Dat zal hem over zijn angst voor water heen helpen.
  • Breng een kleine hoeveelheid shampoo aan en let goed op dat er geen shampoo in de ogen of oren van je kat belandt.
  • Werk eerst naar boven toe, dan naar de staart, zonder de buik en de hals te vergeten. Je kunt je kat ook uit het water nemen en op een handdoek plaatsen om het inzepen te oefenen.
  • Spoel je kat goed af met schoon lauw water uit de douchekop of een kruik. Vermijd de ogen en de binnenkant van de oren en wrijf de zeep uit de vacht met je handen.
  • Als je kat eenmaal gewassen en afgespoeld is, zal hij het overtollige water van zich afschudden.
  • Wrijf je kat daarna van kop tot teen droog met een handdoek en neem hem uit de badkuip of teil.
  • Als je kat dat graag heeft, kun je zijn vacht daarna droogblazen met een haardroger. Zet de haardroger niet in een te hoge stand en blaas niet in de ogen.

Sommige rassen moeten vaak in bad

Katten van sommige langharige rassen kun je regelmatig een bad geven om hun vacht te onderhouden. Vooral de dikke vacht van Perzische katten kan zo'n extra onderhoud wel gebruiken. Het bad is een aangename aanvulling op het dagelijkse borstelen: de lange haren worden ontward en er wordt volume gegeven aan de dikke ondervacht.

Hoe maak je het baden leuk voor je kat?

Als je tijdens het wassen merkt dat je kat het niet prettig vindt, ook al is het nodig, probeer hem dan wat kattenbrokjes te geven zodra hij weer helemaal schoon en droog is. Zo gaat hij het baden geleidelijk aan associëren met iets positiefs, zoals een beloning! Ook andere toilettagemomenten (bijvoorbeeld de nagels van kat knippen) zijn een gelegenheid om je kat te knuffelen, zijn vertrouwen te winnen (hij moet toelaten dat je hem betast zonder je te bijten of te krabben) en ook om eventuele tekenen van ziekte vast te stellen, bijvoorbeeld oormijt of een ooginfectie. Doe het regelmatig!