Your Pet, Our Passion.
kat die onder de kin wordt geaaid

Een kat een pil geven

leestijd: 7 min

Een katachtige ongewild iets laten doen is een uitdaging waar maar weinig eigenaren naar uitkijken. Hier is een handleiding om een kat een pil te geven met zo min mogelijk stress voor jou en je kat.

Een kat een pil geven is een van die taken waarvan katteneigenaren maar hopen dat ze het niet te vaak hoeven te doen. Maar helaas zijn er momenten dat je ze belangrijke medicijnen moet geven. Het is niet zo makkelijk als het klinkt: je moet uit de buurt blijven van klauwen en tanden en katten zijn experts in het uitspugen van pillen.

Waar moet je op letten voordat je je kat tabletten geeft?

Voordat we beginnen met onze tips over hoe je een kat een pil geeft, is het eerste wat je moet doen bij je dierenarts navragen of er beperkingen zijn over hoe de medicatie moet worden toegediend. Bepaalde pillen mogen met voedsel gemengd worden, terwijl andere dat niet mogen. Sommige pillen kun je pletten of delen, maar andere niet, omdat dit de slokdarm of maag van je kat kan beschadigen. Dit komt omdat de medicatie dan niet meer beschermd wordt door de buitenste laag van de pil. Als je deze informatie weet, kun je beslissen wat de beste manier is om je kat de tablet te geven. 

Als je eenmaal hebt vastgesteld wat je wel en niet mag doen met de medicijnen van je kat, zijn er een paar methoden om langs de katachtige afweer te komen en je kat de pil te geven.

Wat is de makkelijkste manier om een kat een pil te geven? 

Afhankelijk van het soort medicatie kun je een pil gemakkelijk aan je kat geven door hem in het eten te verstoppen. Dit kan in nat kattenvoer zijn, in een beetje tonijn of in een snoepje, maar zorg ervoor dat het een klein beetje is.

Wat gebeurt er als mijn kat de pil uitspuugt?

Sommige katten zijn slim en spugen de pil uit terwijl ze eten. Om er zeker van te zijn dat ze de pil doorslikken, controleer je het voedsel dat ze hebben gegeten en blijf je bij ze terwijl ze eten. Als ze de pil blijven uitspugen, probeer dan een andere methode.

Verder is een goede manier om kattenpillen toe te dienen, met de hand. Lees verder voor meer informatie.

Hoe geef je je kat een pil: 5 makkelijke en krabvrije methodes om te proberen.

Er zijn nog een aantal andere manieren om je kat een pil te geven, die je (hopelijk) vrij van krabben houden! Bekijk de vijf manieren die we hieronder noemen.

Gebruik een pillendrukker

Met dit apparaatje hoef je je vingers niet in de bek van je kat te stoppen, maar het kan de achterkant van hun keel beschadigen als je het verkeerd gebruikt. Gebruik een pill popper alleen als een dierenarts of dierenartsassistente je een veilige techniek heeft geleerd. Stop de pil in het apparaat en druk de plunjer naar beneden om de tablet in de mond te laten vallen. Probeer het eerst met wat lekkers om je kat te laten wennen aan het nieuwe afgiftesysteem.

Geef de medicatie met voedsel

Als de dierenarts adviseert dat het mengen van de medicatie met voedsel mogelijk is, kies dan de favoriete traktatie van je kat en stop de pil er stiekem in. Zorg ervoor dat de traktatie klein genoeg is, zodat de kat er niet op hoeft te kauwen. Geef ze hun traktatie, gevolgd door de pil zelf en nog een traktatie. Doe geen medicijnen in het etensbakje van je kat, want je kunt er niet zeker van zijn dat ze het zullen opeten. De tablet kan na verloop van tijd oplossen of uitgespuugd worden. Dit brengt ook het risico met zich mee dat andere huisdieren de maaltijd opeten en medicijnen innemen die niet voor hen zijn voorgeschreven en gevaarlijk kunnen zijn.

Gebruik een pillenvergruizer

In gevallen waar de pil gecombineerd kan worden met voedsel, is een andere manier om de medicatie toe te dienen in poedervorm, gemengd met een kleine portie van hun gebruikelijke voeding of met een beetje water. Gebruik een pillenvergruizer om er zeker van te zijn dat de dosering hetzelfde blijft en je niet een deel kwijtraakt tijdens het proces. Zorg ervoor dat je kat het voedsel eet dat de geplette medicatie bevat, anders moet je een alternatieve methode proberen. Zoals hierboven besproken, mag je niet toestaan dat andere huisdieren medicijnen eten die niet voor hen zijn voorgeschreven.

Vraag naar alternatieven

Voor katten die geen pil accepteren, zijn sommige medicijnen ook verkrijgbaar in andere vormen, zoals orale vloeistoffen of diergeneeskundige injecties. Helaas zijn er voor sommige medicijnen geen goede alternatieven, maar het is altijd de moeite waard om je dierenarts te vragen welke opties er zijn.

Geef de pil met de hand

Als al het andere faalt, kun je proberen om je kat met de hand een pil te geven. Voor deze methode heb je een beetje geduld nodig, omdat je de pil handmatig in de mond moet stoppen. Maar maak je geen zorgen, we hebben hieronder een 10-stappen handleiding om dit veilig te doen. 

Een kat met de hand een pil geven in 10 stappen

Weten hoe je een kat een pil geeft kan moeilijk zijn. Daarom volgt hier een stap-voor-stap handleiding voor het met de hand toedienen van medicijnen aan je kat.

 1. Probeer de taak rustig aan te pakken, zodat je kat zo min mogelijk stress heeft. Als je nog nooit eerder een pil hebt gegeven, is het heel handig om een dierenarts of dierenartsassistente te vragen om je te laten zien hoe je veilig orale medicatie kunt geven. Breng jezelf niet in gevaar om gebeten te worden en let goed op je kat voor tekenen dat hij boos of overstuur wordt.
 2. Plaats je kat op een vlakke, stabiele ondergrond zoals de vloer of een tafelblad. Het kan helpen om een handdoek neer te leggen zodat ze niet uitglijden.
 3. Het geven van de pil gaat gemakkelijker van achter of naast je kat. Voorkom echter dat je je kat verrast, want dan schrikt hij of zij en kan hij of zij uit verdediging krabben of knabbelen.
 4. Een tweede paar handen kan erg helpen, maar is niet essentieel. Je wilt dat je kat van je af kijkt, omdat het dan makkelijker is om zijn poten in bedwang te houden of andere bewegingen te maken waarmee hij aan je greep probeert te ontsnappen. Je kunt het handig vinden om ze stevig tegen je lichaam aan te houden om te voorkomen dat ze zich omdraaien.
 5. Neem de pil in één hand en houd met de andere hand voorzichtig de bovenkant van de kop vast met je duim en wijsvingers aan weerszijden van de kaak en kantel de kop van je kat omhoog. Gebruik de andere hand om voorzichtig de onderkaak te openen om hun bek te openen.
 6. Gebruik je wijsvinger om de pil in het midden van de tong te plaatsen, zo ver mogelijk naar achteren.
 7. Sluit de bek van je kat, wrijf zachtjes over de keel voor een paar seconden en breng dan de kop terug in een normale positie en wacht tot ze hun lippen aflikken terwijl ze slikken.Close your cat’s mouth, gently rub their throat for a few seconds and then return their head to a normal position and wait for them to lick their lips as they swallow.
 8. Als je denkt dat je kat de pil heeft doorgeslikt, controleer dan de mond en de mondhoek als dat mag. Als je de pil niet kunt vinden, kun je er redelijk zeker van zijn dat je succes hebt gehad.
 9. Als je ziet dat ze het niet echt hebben doorgeslikt, probeer het dan opnieuw achter op hun tong te leggen, sluit hun mond en wrijf zachtjes over hun keel. Je kunt een heel klein beetje water in de mond spuiten om ze aan te moedigen de tablet door te slikken, maar niet te veel, want dan kunnen ze zich verslikken. In sommige gevallen is het het beste om de tablet helemaal uit te laten spugen en opnieuw te beginnen.
 10. De laatste stap is om je kat te verwennen met hun lievelingseten en kattenspeeltjes zodra ze hun medicatie hebben ingenomen. Dit helpt om een positieve associatie te ontwikkelen tussen het krijgen van medicatie en een traktatie, en kan helpen om het proces in de toekomst wat makkelijker te maken. 

6 veiligheidstips als je een kat een pil geeft

 • Als je kat krabt of niet graag wordt vastgehouden, probeer dan zijn lichaam en poten in een handdoek te wikkelen, zodat alleen zijn kop bloot blijft.
 • Houd ze altijd boven hun hoofd vast om het risico op bijten te verkleinen.
 • Als je kat erg onhandelbaar is, vraag dan iemand anders om hem vast te houden terwijl jij de pil toedient.
 • Als jij of je kat gestrest raken, stop dan en geef ze wat lekkers en aai ze zachtjes voordat je het opnieuw probeert.
 • Als je kat je bijt, neem dan contact op met je huisarts voor advies. Kattentanden bevatten vervelende bacteriën die een infectie kunnen veroorzaken
 • Als je een nieuwe kat of kitten krijgt, kun je kattentraining met traktaties proberen om ze eraan te laten wennen dat ze hun bek voorzichtig open hebben. Op deze manier regelmatig trainen kan helpen om stress te verminderen als ze later in hun leven tabletten nodig hebben.

Een kat een pil geven is voor iedereen anders. Sommige katten kunnen redelijk meewerken, terwijl andere katachtigen veel pittiger zijn. Als dat laatste het geval is, zorg er dan voor dat je rustig blijft en voorzichtig met je kat omgaat.

Zorg voor voldoende belonende traktaties om positieve associaties met het tabletvoedingsproces aan te moedigen. Als je geen inspiratie hebt, zijn hier een paar ideeën voor snacks en traktaties voor je kat.

Als je kat erg overstuur raakt en je kunt hem op geen enkele manier overtuigen om de pil door te slikken, neem dan contact op met de dierenarts om te laten weten dat je kat de medicatie niet inneemt. Het is belangrijk dat de dierenartsenpraktijk op de hoogte is als een kat de voorgeschreven behandeling niet neemt. Afhankelijk van de onderliggende reden voor de medicatie, kan het een aanzienlijk gezondheidsprobleem veroorzaken als je kat essentiële pillen niet slikt. Een dierenarts kan je adviseren welke alternatieven er zijn en of een bezoek aan de dierenarts nodig is.

We hopen dat dit artikel over het geven van een pil aan een kat nuttig was! Lees vervolgens in ons artikel waarom het belangrijk is om je kat regelmatig door een dierenarts te laten controleren. 

Ontdek onze kattenmerken:

c_brand_discovery (cat)
Brand (field_product_brand) (entityreference filter)
Dentalife
Verzorg het gebit van uw huisdier met Purina® Dentalife®, voor een goede mondhygiëne elke dag.​