Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Do cats like music?

Houden katten van muziek?

leestijd: 5 min

Als mensen houden we van muziek, maar voelen onze katten hetzelfde? Ontdek hoe je harige vriend over muziek denkt met Purina.

We maken allemaal graag onze huisdieren blij, en we hebben allemaal weleens die schattige YouTube-video's gezien van onze favoriete supersterrenkatten die flink tekeergaan op een piano!

Luisteren naar muziek kan zorgen voor mentale stimulatie, een gevoel van tevredenheid of zelfs gewoon een ontspannende achtergrondsfeer - voor mensen! Het is dus logisch dat we een van onze favoriete bezigheden met onze huisdieren willen delen - maar houden katten van muziek? En hebben ze er iets aan om er naar te luisteren?

 

Houden katten van muziek?

Heb je ooit geprobeerd om je favoriete liedje voor je kat te spelen? Misschien heb je toen gemerkt dat, hoe stevig het ritme ook weerklinkt, je kat weinig tot geen belangstelling toont voor de muziek die je voor hem/haar afspeelt.

In zeldzame gevallen vinden sommige katten specifieke muziek kalmerend. Af en toe zullen kattenasielen ervoor kiezen om klassieke muziek te spelen voor hun bewoners, in de overtuiging dat dit een rustgevende sfeer creëert. Hoewel katten niet weglopen van muziek (tenzij je het heel hard zet!), is er niet veel bewijs dat dit het geval is. Als katten die naar klassieke muziek luisteren een dutje liggen te doen, is het waarschijnlijker dat ze toe waren aan een dutje, dan in slaap te worden gesust door Mozart en zijn collega's!

 

Het onderzoek

Het lijkt erop dat wetenschappers ook kattenliefhebbers zijn, en sommigen van hen doen onderzoek naar de muziek die katten leuk vinden - als die er al is! Een recent onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Applied Animal Behavior Science, ging dieper in op de wetenschap van wat katten precies leuk vinden aan muziek.

Uit het onderzoek blijkt dat katten weliswaar geen bijzondere voorkeur hebben voor de muziek waar hun baasjes naar luisteren, maar dat betekent niet dat muziek hen volkomen onverschillig laat. Muziek voor katten schijnt zelfs een heel groot ding te zijn! Het gaat allemaal om de manier waarop wij communiceren: de muziek die wij als mensen maken en mooi vinden is gebaseerd op onze taal en hoe wij met de wereld om ons heen omgaan. Misschien heb je gemerkt dat taal en interactie voor ons totaal anders zijn dan voor onze kattige vrienden!

Dus ook al houdt je huisdier niet zo van Jay Z of vindt hij/zij Bach niet echt zo ontspannend, dat wil nog niet zeggen dat hij/zij helemaal niet van muziek houdt. Het betekent alleen dat de muziek die katten mooi vinden anders is dan wat mensen mooi vinden!

 

Muziek voor katten

Dus wat is het aan menselijke muziek dat katten niet schijnen te snappen? Of nog belangrijker, hoe kunnen we muziek gaan maken voor katten die hen wel aanspreekt?

De ontdekking dat muziek soortspecifiek is, helpt onderzoekers om precies vast te stellen wat bepaalde muziekstijlen geschikt maakt voor verschillende soorten. De muziek waar we als mensen van genieten, gebruikt tempi die vergelijkbaar zijn met de hartslag van een menselijk hart - zij valt ook binnen een onder- en bovengrens van vocaal en akoestisch bereik die we kunnen verwerken.

Katten hebben een andere biologische bouw en andere zintuigen dan mensen, dus is het begrijpelijk dat de muziek die hen zou aanspreken heel andere kwaliteiten heeft. Onderzoekers zijn nog aan het uitzoeken wat voor soort muziek katten precies mooi vinden, en beginnen stukken te maken die functioneren in hetzelfde bereik waarin katten met elkaar communiceren.

 

De zintuigen van katten

Katten hebben ongelooflijk fijn afgestelde zintuigen - ze zijn veel gevoeliger voor geluid en reuk dan wij mensen. Een groot deel van de vraag of katten van muziek houden heeft te maken met hoe zij de wereld ervaren.

Menselijke muziek speelt in op onze zintuigen, en muziek voor katten zou hetzelfde moeten doen.

De snorharen van katten zijn gevoelig voor zelfs de geringste trillingen in de lucht. Ze hebben ook een zeer goed ontwikkeld gehoor. Beide factoren kunnen betekenen dat je kat de muziek waarvan jij geniet te hard vindt staan of het gevoel heeft dat er te veel lage tonen in zitten.

Onderzoekers hebben ontdekt dat het inspelen op de zintuigen van katten, evenals de manier waarop ze communiceren, hun beleving van muziek volledig verandert! Het kan zijn dat je favoriete liedje je kat volkomen onverschillig laat, maar als katten muziek horen met een toon, toonhoogte en tempo die hen past, genieten ze er zichtbaar van - ze wrijven zich zelfs tegen luidsprekers aan en spinnen!

Alles wijst erop dat katten wel degelijk van muziek houden. Als het onderzoek naar dit soortspecifieke gebied wordt voortgezet, zouden we een heel nieuw scala aan kattenmuziek kunnen ontdekken om voor onze geliefde huisdieren te spelen - een verrijking van hun ervaring van de wereld, een mentale stimulans, en iets om gewoon van te genieten! Bedenk echter wel dat als je kat jouw muzieksmaak niet leuk vindt, jij die van hem/haar misschien ook niet leuk vindt...