Your Pet, Our Passion.
PPVD master logo
hond met een blauwe kegel en een verband om haar been

Hoe zorg je voor je hond na een operatie

leestijd: 7 min
PPVD master logo
Aangeboden door PRO PLAN Veterinary Diets

Als je hond herstelt na een operatie, kan dit een lastige en spannende tijd zijn voor jullie allebei. Maar met jouw liefdevolle zorg en het deskundige advies van de dierenarts, is je hond al snel weer zijn gewone zelf. In dit artikel vind je enkele manieren om je hond te ondersteunen tijdens de herstelperiode.

 

Wonden en hechtingen

Als je hond hechtingen heeft, houd hem dan goed in de gaten. Sommige hechtingen zijn inwendig, maar neem contact op met de dierenarts als je rode plekken, zwellingen, afscheiding of bloed ziet. Hechtingen worden meestal na tien dagen verwijderd, hoewel dit afhangt van het type operatie. Inwendige hechtingen bevinden zich onder de huid en lossen vanzelf op, maar de dierenarts kan je toch vragen om een vervolgafspraak te maken, zodat hij of zij kan controleren of het genezingsproces goed verloopt.

Verband kan je hond irriteren. Het is heel belangrijk dat je het verband droog houdt, omdat het anders de huid kan beschadigen. Let op verkleuring, onaangename luchtjes, of zwelling boven of onder het verband. Neem altijd contact op met de dierenarts als je je zorgen maakt.

Halskragen

Halskragen zijn bedoeld om te voorkomen dat honden hun wonden likken, erin bijten of eraan krabben, maar ook zodat ze niet op het verband gaan kauwen. Laat de kraag altijd om als het kan, vooral 's nachts wanneer de hond alleen is. Je hond went er snel aan, maar het kan lastig zijn bij eten en drinken. Als dat het geval is, verwijder de halskraag dan rond etenstijd.

  • Voeding

    Voeding speelt een essentiële rol in het herstel van je hond.

Belangrijkste voordelen

PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS CN CONVALESCENCE is een dierenartsvoeding die nutritionele ondersteuning biedt tijdens het herstel.

 Hoog gehalte aan hoogwaardige eiwitten om genezing, regeneratie en behoud van vetvrije massa te bevorderen.

 

 Hoge voedingsdichtheid om te zorgen voor de energie die nodig is voor herstel (60% energie uit vetstoffen, 36% uit eiwitten).

 

 Goede verteerbaarheid dankzij samenstelling op basis van gemakkelijk opneembare ingrediënten. De hoge appetijtelijkheid vergemakkelijkt een maximale naleving, zelfs bij anorectische dieren en herstellende dieren die veel nodig hebbben.

De dierenarts kan dan ook adviseren om over te stappen op een speciaal samengestelde voeding die het herstel bevordert. Veel herstellende honden hebben vaak geen eetlust, daarom kan een calorierijke voeding helpen om ervoor te zorgen dat ze het maximum aantal Calorieën krijgen in een kleine hoeveelheid eten. Ook een eiwitrijke voeding kan de genezing en het herstel bevorderen, terwijl het Immuunsysteem wordt ondersteund.