Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Is uw hond verdwenen? Hier is wat u moet doen.

Is je hond verdwenen? Dit is wat je moet doen.

leestijd: 6 min

Is je hond verdwenen? Neem alvast de volgende stappen om de kans te vergroten dat je hem terugvindt.

Het is de nachtmerrie van iedere hondenbezitter: de ene minuut is je pup nog daar, de volgende minuut is hij verdwenen. Het feit dat je hond verdwenen is, is op zich al choquerend en stresserend voor jou, maar jouw bezorgdheid om hem komt daar nog eens bij: is hij bang, is hij gewond?

Het goede nieuws is dat er veel stappen zijn die jij kunt nemen om de kans te vergroten dat je je hond terugvindt.

Hoe vind je je verdwenen hond terug?

Als je pup bij jou thuis verdwenen is, is de kans groot dat hij niet ver weg is. Misschien is hij een kat achternagelopen, op zoek gegaan naar voedsel of gewoon zijn weg kwijtgeraakt. Het is ook mogelijk dat hij geschrokken is van een geluid of bang was van de donder en een schuilplaats gezocht heeft in de tuin of in de garage van de buren.

Je hond is verdwenen in jouw wijk.

Als je je hond kwijt bent in jouw onmiddellijke buurt, breng dan minstens 15 tot 30 minuten door met hem te roepen en te fluiten. Probeer een vrolijke indruk te wekken. Maak geluiden die hij kent: tik met een vork op zijn eetbak, schud met de doos met zijn favoriete snoepjes … Wandel rond in de wijk terwijl je dit doet en stop regelmatig om te luisteren. Besteed bijzondere aandacht aan garages of hangars waarin hij kan zijn komen vast te zitten. Als je op het platteland woont, kijk dan in holen van konijnen of dassen en vraag aan de landbouwers of je in hun schuur mag kijken. 

Je hond is verdwenen op wandeling.

Als je hond tijdens een wandeling plots nergens meer te bekennen is, roep en fluit dan op hem. Als het een gebied is dat je hond goed kent, ga dan naar een plaats waar hij graag komt. Dat kan misschien een vijver zijn, of een café aan het park. Sommige honden zijn er heel goed de auto terug te vinden. Als jouw hond zo is, keer dan om en wacht op hem aan de auto. Andere hondeneigenaren kunnen ook een grote hulp zijn, omdat ze ook van honden houden en hun hond is misschien wel een speelkameraadje van jouw hond. Geef hen je telefoonnummer en vraag hen iets te laten weten als ze je hond ergens zien.

Verwelkom je hond hartelijk als hij spontaan naar je terugkomt. Ook al ben je kwaad en heb je angsten uitgestaan, het is belangrijk dat je hond beloond en niet gestraft wordt wanneer hij terugkomt

Met wie moet je contact opnemen als je hond verdwenen is?

Als je overal gezocht hebt en je hond nog niet opgedoken is, is het tijd om bepaalde mensen en instanties te informeren over de vermissing van je hond.

Asielen

Neem contact op met de lokale dierenbeschermingsorganisaties en asielen voor het geval dat iemand je hond gevonden en daarnaartoe gebracht zou hebben.

DogID

Alle honden moeten gechipt zijn. Controleer of je contactgegevens actueel zijn en gevonden kunnen worden via de site van DogID: https://www.dogid.be/nl. 

Dierenartspraktijken

Licht alle dierenartspraktijken en lokale asielen in en geef een gedetailleerde beschrijving van je hond en vermeld zijn chipnummer. Vraag hen om een affiche op te hangen of een bericht te plaatsen op hun website of socialmediapagina. Ze hebben dan waarschijnlijk een recente foto nodig.

Verzekeringsmaatschappij

Als je hond verzekerd is, neem dan contact op met je verzekeraar. Sommige polissen omvatten financiële steun voor het zoeken naar een vermiste hond. Verzekeringsmaatschappijen kunnen je ook nuttige tips geven.

Buren

Als je hond thuis weggelopen is, breng je buren dan onmiddellijk op de hoogte en vraag hen mee uit te kijken.

Gemeentehuis

Neem contact op met de plaatselijke gemeentediensten, het dierenasiel en de politie, en geef ze een beschrijving van je hond. Zeg ook waar en wanneer je je hond het laatst gezien hebt. Loslopende honden of ongevallen op de openbare weg worden gemeld aan deze diensten. Misschien vind je je hond op deze manier terug. 

Verder zijn er verschillende verenigingen die heel nuttig werk verrichten bij het zoeken naar een verloren hond. Zorg dat je het antwoord klaar hebt op de volgende vragen over je hond wanneer je contact met hen opneemt: vachtkleur, leeftijd, grootte, temperament en identificatiemiddelen (halsband, identificatieplaatje, chipnummer, plaats van verdwijning). Geef ze ook je contactgegevens.

Hoe stel je een zoekertje voor je hond op?

Stel een advertentie op met alle relevante informatie over je hond: naam, ras, een fysieke beschrijving en idealiter een recente foto. Vermeld je contactgegevens: naam, telefoonnummer en e-mailadres.

Wij raden af om een beloning uit te loven voor de behouden terugkeer van je hond. Als je een waarde plakt op je hond, kan iemand met slechte bedoelingen op het idee komen om je hond te verkopen. Een eerlijke mens die van honden houdt, zal gewoon al blij zijn als hij een huisdier kan herenigen met zijn baasje.

Post je advertentie of hang affiches uit overal waar je hond gezien kan zijn. Vergeet de buurt van je woonst niet, want sommige honden hebben ongelooflijke vaardigheden om hun thuis terug te vinden. Bezoek plaatsen in de buurt van waar je je hond verloren hebt: winkels, postkantoren, dokterspraktijken, restaurants, sporthallen enz. Vraag hen of ze bereid zijn je advertentie op te hangen om je te helpen je vermiste hond terug te vinden.

Kam de buurt uit. Schakel vrijwilligers in en ga aankloppen bij de mensen en verspreid je advertentie.
Wandel en fiets door de straten in de buurt van waar je hond het laatst gezien is en in de omgeving van je woonst. Toon je advertentie aan voetgangers en vraag ze mee uit te kijken naar een vermiste hond. Als ze willen helpen, laat ze dan zoeken in weiden of bossen in de omgeving, om zo je zoekperimeter uit te breiden. Je zou ze wat hondensnoepjes mee kunnen geven voor het geval ze je hond vinden.

Waar plaats je een advertentie voor je vermiste hond?

Lokale kranten 

Plaats een advertentie in de gespecialiseerde sectie van je lokale krant of de krant van de plaats waar je hond verdwenen is. Plaats je eigen advertentie zo snel mogelijk en controleer ook elke dag de advertenties van gevonden honden. Misschien staat jouw hond ertussen.

Facebook

Facebook is ook een zeer nuttig medium. Als je een eigen account hebt, aarzel dan niet om te melden dat je hond vermist is, zodat je vrienden je bericht kunnen delen en nog meer mensen uitkijken naar je hond. Hoe meer mensen weten dat je hond vermist is, hoe groter de kans dat je hem terugvindt.

Twitter

Twitter kan ook nuttig zijn, met name als je je geografische locatie vermeldt in de tweet en het bericht richt aan alle betrokken verenigingen.

Diefstal van honden

Helaas neemt diefstal van honden toe, hoewel het nog steeds een zeldzaam fenomeen is. Als je denkt dat je hond gestolen is, neem dan onmiddellijk contact op met het plaatselijke politiebureau en doe aangifte.

De meeste hondenliefhebbers zullen je graag helpen je vermiste hond terug te vinden. Zelfs onbekende personen zijn vaak bereid om zich in te zetten voor een verdwenen dier en de informatie van de verdwijning zo goed mogelijk te verspreiden. In de hoop dat je jouw trouwe viervoeter zo snel mogelijk terugvindt ...

Lees hier nuttige informatie over de identificatie van je pup en huisdierverzekeringen.