Je kat helpen bij het herstel van een operatie

LES MOYENS D’AIDER VOTRE CHAT PENDANT SA CONVALESCENCE

Je kat helpen bij het herstel van een operatie

LES MOYENS D’AIDER VOTRE CHAT PENDANT SA CONVALESCENCE

Je kat helpen bij het herstel van een operatie

LES MOYENS D’AIDER VOTRE CHAT PENDANT SA CONVALESCENCE
27.11.19

Je kat helpen bij het herstel van een operatie

Na een operatie kan je kat wat lusteloos zijn door de operatie zelf en de verdoving. Er zijn verschillende manieren om thuis het herstel zo probleemloos mogelijk te laten verlopen.

De dierenarts zal uitleg geven over de aandoening, de controledata en de medicijnen. Zorg er voor dat je de instructies nauwkeurig opvolgt.

In het algemeen zijn katten na een verdoving wat slaperig. Ze horen echter te eten en op hun gemak te zijn, zonder tekenen van pijn. Het kan enige tijd duren voordat de kat volledig is hersteld. Neem bij twijfel meteen contact op met de dierenarts.

QUELQUES CONSEILS POUR NOURRIR VOTRE ANIMAL CONVALESCENT

Wonden en hechtingen


Als je kat hechtingen heeft, houd deze dan goed in de gaten. Sommige kunnen inwendig zijn, maar je moet het de dierenarts laten weten als er sprake is van roodheid, zwelling, afscheiding of een bloeding. Tenzij ze bedoeld zijn om van nature op te lossen, worden hechtingen meestal na ongeveer tien dagen verwijderd, hoewel dit afhangt van het type operatie en de plek waar de hechtingen zijn aangebracht. Inwendige hechtingen zijn onder de huid verborgen en lossen van nature vanzelf op; de dierenarts kan je echter nog altijd naar een vervolgafspraak vragen om te controleren of de genezing goed verloopt.

Verband

Een verband kan leiden tot ergernis bij je kat. Het is heel belangrijk dat je een verband droog houdt, omdat deze anders de huid kan beschadigen. Katten met een verband mogen niet buiten komen omdat ze het verband onbruikbaar kunnen maken door deze te krabben of nat of vuil te maken. Let op of er sprake is van verkleuring, onaangename luchtjes, zwelling boven of onder het verband, mank lopen of pijn. Neem altijd contact op met de dierenarts als je je zorgen maakt.

LA NUTRITION EST IMPORTANTE PENDANT LA CONVALESCENCE

Halskragen


Een halskraag is doorgaans gemaakt van plastic in de vorm van een trechter. Zachtere halskragen van stof zijn nu echter ook verkrijgbaar en kunnen comfortabeler zijn voor je kat. Houd de halskraag schoon en verwijder voedselresten die erin gemorst zijn terwijl je kat aan het eten was.

Halskragen zijn bedoeld om te helpen voorkomen dat katten hun wonden likken, bijten of krabben, of dat ze op hun verband gaan kauwen. Het is belangrijk om, indien mogelijk, te allen tijde de halskraag om te hebben, vooral 's nachts wanneer de kat alleen wordt gelaten. Je huisdier zal snel wennen aan het dragen ervan, maar eten en drinken kunnen erdoor gehinderd worden. Als dat het geval is, verwijder de halskraag dan rond de etenstijd van je kat.

Als je kat door de halskraag erg van streek is, laat dit dan weten aan de dierenarts. De dierenarts kan dan voor eventuele alternatieven zorgen.

Voeding

Net als mensen kunnen katten zich na een verdoving misselijk voelen. Zorg er dus voor dat je je kat voorzichtig behandelt nadat hij uit een operatie wakker is geworden. Geef je kat na thuiskomst een lichte maaltijd. Gebruik hiervoor een in hoge mate verteerbaar dieet dat je dierenarts heeft aanbevolen, of geef je kat een kwart van de voeding die hij normaal gesproken eet. Zorg ervoor dat er veel vers water is, en dat de voedings- en drinkbakjes in de buurt zijn zodat je kat niet ver hoeft te lopen.

Beweging

Zelfs voor de meest actieve katten zijn rust en herstel uiterst belangrijk. Zorg ervoor dat je kat binnen blijft totdat alle hechtingen zijn verwijderd, of gedurende de tijd die de dierenarts heeft aangegeven. Dit is geen tijd voor lichamelijke inspanning, omdat overmatige lichamelijke activiteit het risico op complicaties verhoogt. Probeer je kat rustig te houden.

Vraag de dierenarts wat de beste manier is om te voorkomen dat je kat de trap op rent of op meubels springt. Het is misschien het gemakkelijkst om hem in één kamer opgesloten te houden.

Partager avec votre entourage

ShareEmailtwitterFB