Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Dentalife
kleine witte hond die zijn tanden poetst

Hoe verzorg je het gebit van je hond?

leestijd: 8 min
Dentalife
Aangeboden door Dentalife

Wist je dat de meeste honden van ouder dan drie jaar bij de dierenarts belanden wegens gebitsproblemen? Je moet weten dat het gebit en het tandvlees bij honden even vatbaar zijn voor ziekten als bij mensen. Daarom verdient de mondgezondheid van je hond evenveel zorg en aandacht als je eigen mondgezondheid.

Gebitsaandoeningen bij honden

Als je viervoeter gezonde tanden en tandvlees heeft, zal hij alles uit zijn eten kunnen halen en elk lekker hapje dat hem aangeboden wordt, met plezier oppeuzelen. Maar als zijn mond pijn doet bij het eten, zal hij al snel minder gaan eten en dat zal zijn metabolisme niet ten goede komen.

Een slechte mondverzorging beïnvloedt niet alleen het gebit. De bacteriën van de gebitsaandoening kunnen in de bloedbaan terechtkomen en langs deze weg zelfs het hart, de lever of de nieren van je hond beschadigen. Wat kan jij als zorgzaam baasje doen om de stralend witte tanden van je lieveling te beschermen?

Tandplak

In de mond van je hond vormen zich constant bacteriën. Die bacteriën, vermengd met speeksel en voedingsresten, zetten zich in een slijmerige, kleurloze laag vast op de buitenkant van de tanden (tandplak), vooral aan de bovenste premolaren en molaren. Het is belangrijk dat je de tandplak verwijdert, want als hij blijft zitten, kan hij verharden tot tandsteen.

Parodontitis

Als de tandplak drie tot vijf dagen onaangeroerd op de tanden blijft zitten, bindt hij zich aan de mineralen in het speeksel van de hond. De tandplak wordt harder en verandert in tandsteen. Tandsteen kan leiden tot irritatie van het tandvlees en tandvleesontsteking. Je hond heeft dan rood en opgezwollen tandvlees en mogelijk ook een slechte adem. Dat zal je waarschijnlijk snel genoeg merken! Droogvoer kan helpen tandplak te verwijderen en tandsteen te voorkomen, maar extra gebitsverzorging blijft nodig.

Welke gebitsproblemen bij honden komen het meest voor?

Mond- en gebitsaandoeningen

Inspecteer de mond van je hond regelmatig op tekenen van aandoeningen. De eerste indicatie is waarschijnlijk een slechte adem (die niet onopgemerkt zal blijven), maar andere indicaties zijn rood, bloedend of gezwollen tandvlees, geelbruin tandsteen en kwijlen.

Bij ernstige gingivitis zal je hond misschien ook eten uit zijn mond laten vallen, eten aan één kant van zijn mond of gewoon ophouden met eten, wat kan leiden tot gewichtsverlies. Let bij de inspectie van de mond op gebroken, verkleurde of ontbrekende tanden, gezwelletjes of knobbels op het tandvlees en een gezwollen of misvormde kaak.

Beschadigde tanden

Natuurlijk worden niet alle gebitsproblemen veroorzaakt door ziekte. Het gebit van je hond kan ook schade oplopen bij het kauwen op harde voorwerpen of ook gewoon door een ongelukje tijdens het spelen. Als je de mond van je hond nakijkt, let dan op voor gebroken of versleten tanden en moedig je hond aan om zijn tanden te zetten in kauwsnacks en -speeltjes in plaats van stenen of stokken.

Hoe reinig je het gebit van je hond?

Het is belangrijk dat je de tanden van je honden reinigt, om tandplak te verwijderen en tandsteenvorming te voorkomen. Als er drie tot vijf dagen niets aan tandplak wordt gedaan, bindt het zich aan mineralen in het speeksel van de hond. De tandplak wordt hard en verandert in tandsteen. Tandsteen kan leiden tot irritatie van het tandvlees. Op het ruwe tandsteenoppervlak kunnen zich nog meer bacteriën vastzetten. Die veroorzaken tandvleesontsteking (rood en opgezwollen tandvlees), wat gepaard kan gaan met een slechte adem – die niet onopgemerkt zal voorbijgaan! Als je de tanden van je hond poetst, verwijder je meteen ook de tandplak.

Het beste zou zijn de tanden van je hond iedere dag te poetsen, net als je eigen tanden. Als dat niet mogelijk is, moet je toch proberen zijn tanden minstens drie tot vier keer per week de nodige aandacht te geven.

Dentalife-kauwsticks

Als aanvulling op de tandverzorgingsroutine van je hond, kan je hem Dentalife-kauwsticks geven. Het is wetenschappelijk bewezen dat ze bij dagelijks gebruik helpen tegen tandsteenvorming. Zo blijven de tanden en het tandvlees van je hond in topconditie.

Meer weten

 

Gebitsonderzoek bij de dierenarts

Tijdens een regelmatige gebitscontrole zal je dierenarts verschillende zaken nakijken om zich ervan te vergewissen dat de mond van je hond in optimale gezondheid verkeert. Hij zal onder andere de kop en het gezicht van je hond controleren op asymmetrie, zwelling of afscheiding. In de mond kijkt hij naar de binnenkant van de lippen, het oppervlak van de tanden en het tandvlees, de moeilijk te bereiken binnenvlakken van de tanden en het tandvlees, de tong, het gehemelte, de amandelen en het gebied onder de tong.

Als je hond tandsteen heeft, kan je dierenarts je een gebitsreiniging aanraden. Daarbij wordt het tandsteen verwijderd en worden de tanden gepolijst. Die behandeling gebeurt onder verdoving. Deze preventieve gebitsreiniging kan concreet de volgende zaken omvatten:

  • Het spoelen van de mond met een antibacteriële oplossing.

  • Het reinigen van de tanden met een ultrasoon handapparaat (scaler) om al het tandsteen boven en onder de tandvleesrand te verwijderen.

  • Met behulp van een verklikkeroplossing nagaan of werkelijk al het tandsteen verwijderd is.

  • Het polijsten van de tanden om microscopisch kleine krassen te verwijderen. 

  • Elke tand en het tandvlees errond inspecteren op tekenen van ziekte.

  • Het trekken van tanden die niet meer gered kunnen worden. 

Als de tanden van je hond weer helemaal in orde zijn, zal je dierenarts je vertellen wat jij kan doen om dat zo te houden. Door de tanden van je hond te poetsen, sta jij zelf thuis in voor zijn regelmatige tandverzorging en kan je niet alleen besparen op dierenartsbezoeken, maar ook ervoor zorgen dat je hond een schone adem en een schoon gebit heeft.

Elke dag een kauwsnack

Dentalife-kauwsticks kunnen een prima aanvulling zijn op de dagelijkse tandverzorging van je hond. De kauwbare poreuze textuur en de ribbels zijn speciaal ontworpen om te zorgen voor een grondige reiniging, zelfs van de moeilijk te bereiken achterste tanden, die het meest vatbaar zijn voor tandplak en tandsteenvorming. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze kauwsticks tandsteenvorming helpen te voorkomen bij dagelijks gebruik. De tanden en het tandvlees van de hond blijven in top conditie. Bovendien smaken ze naar kip dus ja hond zal ze zeker overheerlijk vinden!

Begin de dagelijkse tandverzorging van je hond met Dentalife-kauwsticks - Het is wetenschappelijk bewezen dat ze helpen tegen tandsteenvorming en de tanden en het tandvlees van je hond gezond houden.

Verwante artikelen

Dentalife