Gewicht en lichaamsconditie van gezonde kat

Katten zijn er in allerlei vormen en maten en het is soms moeilijk te zien of die van u op het juiste gewicht zit of niet... Uw affectie hangt daar immers niet vanaf!
Maar gewicht is wel degelijk belangrijk wanneer het op gezondheid aankomt en overgewicht kan problemen veroorzaken. Wat is nou een gezond gewicht voor een kat? Dat verschilt van ras tot ras, maar aan de hand van deze stappen kunt u het huidige en ideale figuur van uw kat gemakkelijk controleren.
Gebruik de schuifbalk hieronder om het plaatje te selecteren dat het beste met uw kat overeenkomt. Wij kunnen u dan zeggen of hij te licht, te zwaar of precies goed is.
We willen niet teveel nadruk leggen op gewicht, omdat gewicht alleen niet bepalend is voor de gezondheid van uw kat. Onze lichaamsconditietool is gemaakt door experts op vlak van huisdierverzorging als een hulpmiddel waarmee u kunt bepalen of uw kat goed geproportioneerd is. U zult uw handen moeten gebruiken om te kunnen voelen hoe hij echt gebouwd is onder al dat haar!
Bekijk uw kat van alle kanten om een goed totaalbeeld te krijgen. Dit is belangrijk bij het bepalen van een gezond gewicht. Neem de tijd en wees lief, uw kat is het misschien niet gewend om zo behandeld te worden. Hij zal er echter snel aan wennen.
Klik hier Zara, onze dierenarts voor een korte video van Zara, een dierenarts hier bij Purina, die laat zien hoe u de lichaamsconditie van uw kat controleert.

Waarom moeten katten slank blijven?

Een gezonde kat is een gelukkige kat, en een kat die veel minder vatbaar is voor ziektes en gezondheidsproblemen. Als uw kat te zwaar is, leeft hij mogelijk niet zolang als een gezonde kat. Hij kan gewrichtsproblemen krijgen, waardoor hij zich niet langer kan uitleven in spel en beweging. Een aantal specifieke aandoeningen die het gevolg kunnen zijn van overgewicht zijn:

  • Artritis, gewrichtsschade en gewrichtspijn
  • Diabetes type 2
  • Hartziekte
  • Verminderd uithoudingsvermogen en verminderde weerstand
  • Verhoogd risico bij narcose en operatie
  • Verminderde leverfunctie door vervette lever

Voorbeeld bepalen van lichaamsconditiescore

Denk eraan, gewicht alleen zegt u niet of uw huisdier een goed figuur heeft. Om erachter te komen wat de lichaamsconditiescore van uw kat is, zult u uw handen moeten gebruiken!
Weet u niet zeker of u het allemaal goed beoordeeld? Het ideale gewicht voor een kat is lager dan u denkt, vooral omdat baasjes het gewicht van hun kat nogal eens onderschatten. Elke kat vereist ander eten, andere porties en uiteenlopende niveaus van lichaamsbeweging. Afhankelijk van hun lichaamsvorm, grootte en ras is het goed mogelijk dat twee katten precies hetzelfde wegen, maar dat de een te zwaar en de ander te licht is! Kijk naar deze katten die met behulp van de lichaamsconditietool een score hebben gekregen. Ze verschillen nogal van elkaar; het gaat niet alleen over gewicht, maar ook over de grootte en het figuur.