Wanneer wordt mijn hond een senior?

We denken er niet graag aan dat dierbaren ouder worden en dat geldt evenzeer voor onze hond. Een hond vertoont, op een paar grijze haren na, weinig ouderdomsverschijnselen en het is mogelijk dat u aan de buitenkant niets ziet. Als ze op leeftijd komen, beginnen de veranderingen eerder aan de binnenkant.
Honden worden net als wij geleidelijk aan ouder. Er is geen precieze leeftijd waarop ze een 'senior' worden, maar meestal worden ze als zodanig beschouwd wanneer ze tussen 5 en 9 jaar oud zijn. De leeftijd waarop uw huisdier als 'ouder' wordt beschouwd, is afhankelijk van de hond die u heeft. Kleinere honden leven over het algemeen veel langer dan zeer grote rassen.
Zelfs naarmate uw hond ouder wordt, moet hij toch ten volle van het leven kunnen genieten. Regelmatige controles bij de dierenarts, een beetje extra liefde, aandacht en goede voeding zullen er allemaal voor zorgen dat u van een gezond, gelukkig huisdier kunt blijven genieten.
Lees onze gids over (Verzorging van uw oudere hond) voor meer informatie om uw senior hond op zijn oude dag zo gezond en gelukkig mogelijk te houden.

Wist u dit?

 • Uit onderzoek is gebleken dat hondeneigenaars een lagere bloeddruk en een lager cholesterolgehalte hebben dan mensen die geen hond hebben, en dat zij ook minder vatbaar zijn voor kleine tot ernstige gezondheidsproblemen.
 • Hondeneigenaars hebben over het algemeen een sterker immuunsysteem, waardoor ze gezonder blijven en sneller over een ziekte of virus heen komen. Hondeneigenaars gaan zelfs minder vaak naar de dokter dan mensen zonder hond, en gebruiken minder vaak medicijnen.
 • Mensen herstellen sneller van een ziekte en hebben zelfs een hogere overlevingskans na een hartaanval als ze een hond hebben.
 • Kinderen die een trouwe viervoeter hebben, blijven minder vaak ziek thuis van school.
 • Kinderen met een chronische ziekte kunnen vaak beter met de behandeling omgaan wanneer een hond hen gezelschap houdt.
 • Honden geven ons een gevoel van emotioneel welzijn, omdat ze ons hun onvoorwaardelijke liefde geven. Daarom zijn ze ook geweldig gezelschap voor mensen die alleen wonen.
 • Het hebben van een hond kan mensen helpen een persoonlijk trauma, zoals het verlies van een dierbare, te verwerken.
 • Ook voor mensen met psychische problemen kan een hond helpen bij hun herstel.
 • U zult regelmatig moeten gaan wandelen met uw hond en dat helpt u ook om fitter te worden. Bovendien is het gezond!
 • Wanneer u met de hond wandelt, zult u vaak andere hondeneigenaars tegenkomen. Zo kunt u tegelijk met uw hond nieuwe vrienden maken!
 • De hond uitlaten kan een rustpunt zijn in uw dag; even bijkomen en lekker een rondje lopen met uw trouwe viervoeter.

Een hond hebben, heeft dus echt aantoonbare voordelen, maar is daarnaast natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk. Ze kunnen u aan het lachen maken, ze zijn er aan het einde van een lange dag, en ze zijn bijna altijd te vinden voor een geruststellende knuffel wanneer u die nodig heeft.