De lichamelijke conditie van uw hond controleren

Net als mensen, verteren honden hun eten allemaal net iets anders, en hun leeftijd en bewegingsniveaus spelen daarbij een heel belangrijke rol. Als uw viervoetige vriend meer calorieën binnenkrijgt dan hij nodig heeft, worden die opgeslagen als vet. In het ergste geval kan dit tot obesitas leiden.
"Door te leren hoe u een lichaamsconditiescore voor uw huisdier bepaalt en deze regelmatig te controleren rekening houdend met correcte voeding en lichaamsbeweging, kunt u ervoor zorgen dat u alles doet wat u kunt voor een gezond en gelukkig huisdier", aldus Zara Boland, dierenarts bij Purina.
Hoewel het een goed idee is om uw hond regelmatig te wegen en zijn gewicht in de gaten te houden, valt dit in de praktijk niet altijd mee als u een grote hond of een spring-in-'t-veld heeft! Het is niet altijd even gemakkelijk te weten wat goed is voor uw huisdier, omdat rassen zoveel van elkaar verschillen. Het bepalen van een lichaamsconditiescore maakt dit gemakkelijker.
Met behulp van de lichaamsconditiescore kunt u bepalen hoeveel vet uw hond met zich meedraagt. U kunt dit gemakkelijk thuis doen, zonder weegschaal, en zo problemen met overgewicht identificeren voordat de weegschaal veel te ver doorslaat. De schaal is bovendien van toepassing op elke hond, zodat u hem gemakkelijk kunt controleren tussen dierenartsbezoekjes, of uw hond nu groot, klein, ruwharig of buitengewoon langharig is!

Lichaamsconditie en de score van uw hond

U kunt in een paar eenvoudige stappen de lichaamsconditiescore van uw hond bepalen. De score wordt bepaald aan de hand van een schaal van één tot negen, waarbij één 'veel te licht' en negen 'veel te zwaar' is.
Een lichaamsconditiescore tussen vier en vijf wordt als ideaal beschouwd, niet te groot en niet te klein. Probeer dit te bereiken voor uw hond. U moet drie delen controleren om de huidige lichaamsconditiescore van uw hond te bepalen.

1 Ribben

Zorg dat uw hond zich op zijn gemak voelt en laat uw handen over zijn ribbenkast gaan, één hand aan elke kant (uw hond denkt vast dat hij goed geaaid wordt!). Kijk gewoon hoe het voelt en vergelijk dit met het schema.

2 Profiel

Kijk van de zijkant naar uw hond, terwijl deze staat. Het is het beste als u zich op gelijke hoogte vindt. Zo kunt u zich het beste beeld vormen.

3 Van boven

Kijk neer op uw hond, terwijl deze staat. Simpel!
Als uw hond de ideale lichaamsconditie heeft, voelt u zijn ribben onder een niet al te dik vetlaagje. De taille moet van boven duidelijk zichtbaar zijn (zandloperfiguur) en de onderbuik (het deel aan de onderkant net voor de achterpoten) moet omhooglopen naar het bekken wanneer u van de zijkant kijkt.
Wanneer u de score van uw hond goed in de gaten houdt en er werk van maakt om een 'ideale' score van vier of vijf te handhaven in elke levensfase, kan dit ook het risico verkleinen op gezondheidsproblemen die samenhangen met gewicht. Enkele voorbeelden zijn artritis, hartziekte en zelfs diabetes. Voor u betekent dat niet alleen fikse rekeningen van de dierenarts, maar ook een ongelukkige hond. Reden te meer om te zorgen dat uw hond fit is!

 

Meer tips om de lichaamsconditie van uw hond te bepalen

Meer hulp nodig? Purina-dierenarts Zara Boland laat u zien hoe u in drie eenvoudige stappen de huidige lichaamsconditie van uw hond bepaalt en de score beoordeelt. U kunt in slechts één minuut bepalen of uw hond te veel, te weinig of precies genoeg weegt.
Nadat u de lichaamsconditiescore van uw hond heeft bepaald, moet u kijken of u actie moet ondernemen. Is uw hond te licht of te zwaar, vraag dan advies aan een dierenarts om dit te verhelpen.
Wanneer uw hond weer op het goede gewicht zit, wordt zijn leven nog leuker. Hij zal zoveel meer energie, plezier en enthousiasme hebben, dat hij met u kan delen!