Parasieten

Parasieten
Parasieten
Parasieten

Parasieten

Een regelmatige verzorging is de eerste stap bij de preventie van ectoparasieten en huidziekten. Als uw hond lang haar heeft, ga dan elke dag door zijn vacht met een kam met stompe punten om alle vreemde voorwerpen eruit te verwijderen. Borstel hem vervolgens krachtig in de richting van de vacht. Als uw hond kort haar heeft, kam de vacht dan met een borstel met zachte haren. Regelmatig borstelen zorgt ervoor dat uw hond er mooi uitziet en zich goed voelt, maar het is ook een gelegenheid voor u om elk teken van parasieten of andere huidproblemen op te merken.

Vlooien

Vlooien zijn de meest voorkomende uitwendige parasieten. Het besmette dier wordt de gastheer genoemd en verschillende soorten vlooien hebben hun naam te danken aan hun meest voorkomende gastheer, zoals de hondenvlo, kattenvlo, egelvlo en konijnenvlo. Maar vreemd genoeg is de vlo die het meest voorkomt op honden en katten de Ctenocephalides felis, d.w.z. de kattenvlo. Honden kunnen ook af en toe vlooien overnemen van konijnen, vogels en egels.

De volwassen vlo voedt zich op uw hond en keert daarna terug naar het tapijt om eieren te leggen, waarna het hele proces opnieuw begint. Vrouwelijke vlooien kunnen tot 40 eitjes per dag leggen. Deze eieren zijn wit, ovaal en ongeveer een halve millimeter lang. Als ze eenmaal zijn gelegd, vallen de eieren onmiddellijk van uw huisdier in het tapijt, tussen de vloerplanken of in het beddengoed. Afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid biedt de gemiddelde kamer de ideale omstandigheden waarin de eitjes na tussen 1 en 10 dagen uitgroeien tot larven, die de poppen worden voor de volgende volwassen generatie die op uw hond springen. De volwassen vlo voedt zich met bloed en als hij bijt komt er een kleine hoeveelheid speeksel in de huid. Dit kan leiden tot een allergische reactie van uw hond. In feite is de overgevoeligheid voor vlooienbeten de meest voorkomende oorzaak van huidproblemen bij honden. Als uw hond gevoelig is voor vlooienbeten, kan slechts één enkele vlo ernstige irritatie veroorzaken.

Hoe kunt u zien dat uw hond vlooien heeft?

Vlooien kunnen moeilijk te vinden zijn omdat ze heel snel bewegen in de vacht. Een fijne kam kan u helpen volwassen vlooien te ontdekken die zich snel verplaatsen, vooral bij kortharige rassen. Als u echter geen volwassen vlo kunt vinden, dan is zijn "afval" (uitwerpselen) toch te zien op de huid in de vorm van kleine zwartrode korrels. De uitwerpselen zijn als volgt van gewoon vuil te onderscheiden: plaats verdachte uitwerpselen op een wit, vochtig papieren doekje. Het papier verandert niet als het om vuil gaat, maar als het om uitwerpselen van vlooien gaat, dan krijgt het papier errond een roodachtige kleur, wat wijst op bloed in de ontlasting.

Hoe verwijdert u vlooien?

In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, kunnen natuurlijke producten, zoals biergist, knoflook, vitamine B, eucalyptusolie, theeboomolie en munt uw hond niet beschermen tegen vlooien. Er is een grote verscheidenheid aan producten tegen vlooien: pompflacons, sprays, tabletten, plaatselijke behandelingen enzovoort. Sommige zijn alleen beschikbaar bij de dierenarts en kunnen nodig zijn als de vlooien van uw hond bestand blijken tegen de klassieke producten. In het algemeen moet u een product dat volwassen vlooien doodt combineren met een product dat voorkomt dat eitjes en larven volwassen worden.

Om de beste resultaten te halen moet u zowel uw huisdier als uw huis behandelen. Hoe net uw huis ook is, eitjes kunnen lang overleven in tapijten, scheuren in een plankenvloer enzovoort. Als ze niet aangepakt worden, zal een nieuwe generatie van volwassen vlooien snel tot ontwikkeling komen. Stofzuig vaak en gooi de vacuümzak na elk gebruik weg. Als u momenteel problemen met vlooien hebt, kijk dan of u een antivlooienband in uw stofzuiger kunt plaatsen. Vergeet echter niet om de instructies van de fabrikant te raadplegen om te weten wanneer u die moet veranderen, want na verloop van tijd verliest die zijn werking. U moet ook de mand van uw hond regelmatig schoonmaken.

Teken

Teken zuigen bloed en plaatsen hun monddelen onder de huid van de hond. Ze zijn klein, zo groot als een speldenknop, hebben acht poten en kunnen zwart, bruin, rood of gebruind zijn. Zodra ze zich op uw hond hebben geïnstalleerd, kunnen ze zo groot worden als een druivenpit.

Hoe kunt u zien dat uw hond teken heeft?

Teken zijn groot genoeg om zichtbaar te zijn, vooral wanneer ze zich vol hebben gezogen met bloed. Ze lijken dan op kleine wratten. Haal de haren van uw hond uit elkaar en ga met uw vingers over zijn huid.

Hoe verwijdert u teken?

Teken kunnen worden verwijderd, maar zorg ervoor dat alles is verwijderd uit de huid van uw hond, want dit zou hem pijn kunnen doen. Vraag uw dierenarts om u te laten zien hoe u ze kunt verwijderen of gebruik een product tegen vlooien dat ook werkt tegen teken.

Er bestaan verschillende soorten luizen, die van het ene dier naar het andere springen via direct contact. De bloedzuigende luizen voeden zich, zoals hun naam al aangeeft, met bloed, terwijl andere luizen de huid opeten. Luizen zijn klein en doorzichtig. Ze leggen hun eitjes (neten) op de haarschacht. Ze zijn goed zichtbaar op een donkere vacht.

Hoe kunt u zien dat uw hond luizen heeft?

Het meest voorkomende teken van een besmetting met luizen is een droge en weinig verzorgde vacht. Haaruitval kan ook optreden en de hond kan jeuk krijgen die soms heel sterk kan zijn. Zeer sterke besmettingen met bloedzuigende luizen kunnen ook voorkomen, met name bij puppy's. Luizen zijn meestal met het blote oog te zien. Neten zijn in principe beter zichtbaar dan de luizen zelf, maar vaak is het mogelijk om ze allebei te zien.

Hoe verwijdert u luizen?

Om een besmetting te voorkomen mag u niet in contact komen met honden waarvan u weet dat ze luizen hebben. Controleer regelmatig uw hond en als u iets verdachts ziet, neem dan contact op met uw dierenarts.

Mijten

Deze parasieten voeden zich op de binnenkant van het oor door de huid te doorboren. Uit de wonden loopt een serum dat een typische bruine aanslag op de gehoorgang achterlaat. In extreme gevallen kan het trommelvlies worden doorboord. Hierdoor kan blijvende schade aan het middenoor worden toegebracht, met symptomen zoals evenwichtsverlies en stuiptrekkingen.

Hoe kunt u zien dat uw hond mijten heeft?

Een hond die aan zijn oren krabt of wrijft, kan mijten hebben. Controleer regelmatig de oren van uw hond en droog de binnenkant zachtjes met een stukje katoen aan het uiteinde van uw vinger (gebruik geen wattenstaafje want het binnenoor van een hond is erg gevoelig). Wees erg voorzichtig, want het trommelvlies raakt gemakkelijk beschadigd en, als u niet zeker bent van uzelf, vraag dan aan uw dierenarts om te laten zien hoe u veilig te werk gaat. Als u een bruine afscheiding ziet, dan heeft uw huisdier waarschijnlijk mijten.