Kiest een kat haar eigen baasje? | Purina ONE®

Kiest een kat haar eigen baasje?

Jij hebt je keuze gemaakt, maar hoe zit het met het gedrag van je kat? Jullie relatie is gebaseerd op een wederzijdse keuze, dus hoe kun je ervoor zorgen dat ze er blij mee is?

​Omdat katten als huisdieren worden gehouden en hun baasjes voor hun voeding, gezondheid, welbevinden en training moeten zorgen, denken we algauw dat het kiezen van een kat eenrichtingsverkeer is. Maar desondanks houdt een kat altijd haar vrije wil. Een kat toont bijvoorbeeld vaak een voorkeur voor één bepaalde persoon in het gezin of kan zelfs besluiten om ongevraagd bij jou te komen wonen! Basiskennis van de psychologie en het gedrag van katten is belangrijk om je kat zo voorspoedig mogelijk aan haar nieuwe omgeving te laten wennen. Naast de basisbehoefte aan voedsel en onderdak wordt een kat gedreven door de behoefte aan veiligheid en comfort. Daarom gaat ze van nature de meest hechte band aan met degenen die haar zo veel mogelijk emotioneel evenwicht, welzijn en geruststelling bieden.

Een overdreven hechte kat


Ondanks hun onafhankelijke karakter kunnen katten zich sterk, en soms veel te sterk, aan hun baasje hechten (het laatste is vaak het geval met kittens die voor de leeftijd van drie maanden van hun moeder zijn gescheiden). Een kat die je aandacht vraagt, is moeilijk te weerstaan, maar als je haar te afhankelijk laat worden, kan dat ernstige problemen veroorzaken. Overdreven gehechtheid kan ertoe leiden dat je kat helemaal overstuur raakt wanneer je haar alleen laat. Het gedrag van je kat kan problematisch worden, zoals urineren, overmatig miauwen en alopecia (overvloedige haaruitval). Kortom, het resultaat is een angstige kat.

​Om jouw kat onafhankelijker te maken, kun je korte periodes van afwezigheid inbouwen en haar aanmoedigen om zich op andere mensen te richten.

1854

De natuurhistoricus Isidore Geoffroy Saint-Hilaire bedenkt de naam ‘ethologie’ voor het onderzoek naar diergedrag, dat tot een beter begrip van het gedrag van katten leidt