Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Friskies en verantwoordelijkheid

Friskies en verantwoordelijkheid

Het Friskies®-merk is toegelegd op verantwoordelijkheidsinitiatieven. We zijn van mening dat de maatregelen die we vandaag nemen, zowel nu als in de komende jaren een positieve invloed op het milieu zullen hebben.

Verantwoordelijkheidsinitiatieven

Vandaag een kleine stap. Morgen een positief verschil.

Door in 2011 kleinere verpakkingen te introduceren hebben we overbodig verpakkingsmateriaal met 600 ton verminderd*. En dankzij kleinere verpakkingen kunnen we meer pakketten op een pallet laden, wat minder vrachtwagenritten betekent en een reductie van 300 ton* in koolstofuitstoot.

Minder verpakkingsmateriaal, dezelfde hoeveelheid!

We verminderen onze pakken en koolstofuitstoot, maar uw kat kan nog steeds genieten van zijn favoriete FRISKIES! We hebben de omvang van het pak verminderd, maar niet de hoeveelheid. Al onze nieuwe compacte pakken bevatten nog evenveel heerlijk, voedzaam eten.

FRISKIES-feiten en -wetenswaardigheden die het verschil maken!

Energie: Tussen 2004 en 2010 hebben we ons verbruik met 9,2% verminderd (**)

Waterverbruik: Tussen 2004 en 2010 hebben we ons verbruik met 32,5% verminderd (**)

Afval: Ons beleid is geen afval

Elk jaar bepalen we nieuwe streefdoelen om al onze fabrieken nog verder te verbeteren. Dit is een belofte waardoor we nog meer stappen ondernemen om afval en water- en energieverbruik nog verder te verminderen. Helpt u ook mee?

(*) vergeleken met niveaus van 2010. Totale reductie in verpakkingshoeveelheid Friskies + Go Cat (Friskies heet Go-Cat in het Verenigd Koninkrijk): 608,75 ton. Reductie in koolstofuitstoot; de berekening: CO2-uitstoot = (403 kms * 933 vrachtwagens * 30 liter (gebaseerd op 3 euro) * 2682) / 100 = 302.529 kg = 302,5 ton. Bron:  Richtlijn voor CO2-berekening (Zone Europe Logistics – Nestle)

(**) Totaal energieverbruik en watervermindering door NPPE-fabrieken per ton van duizend kilo van voltooid product.

Nuttige tips

We moeten allemaal ons steentje bijdragen. Hieronder volgen enkele tips die de hoeveelheid bouwstoffen die we gebruiken, aanzienlijk kunnen verminderen.

Waterreductie

We gebruiken allemaal veel meer water dan nodig is, maar met enkele eenvoudige gewoontes en een andere instelling kunt u daar gemakkelijk verandering in aanbrengen!

 • Laat het water niet lopen wanneer u uw tanden poetst of zich scheert. Een lopende kraan kan 6 liter water per minuut verspillen.
 • Neem een korte douche in plaats van een bad. Ga alleen in bad wanneer u zich echt wilt ontspannen, en maak er dan een feestje van!
 • Monteer een waterbesparende douchekop.
 • Vang regenwater uit uw dakgoten op in een regenton, zodat u dit water voor uw planten kunt gebruiken.
 • Monteer een toilet met spaarknop, of plaats bij een ouder toilet met grote waterbak een baksteen in de bak zodat de hoeveelheid water bij het doortrekken wordt verminderd.
 • Repareer lekkende kranen. Een lekkende kraan kan tot 5500 liter water per jaar verspillen. Repareer een lekkende kraan dus zo snel mogelijk. Soms is er alleen maar een nieuw leertje nodig.
 • Wie wat bewaart, die heeft wat. Giet water dat bij maaltijden niet is opgedronken, op uw huisplanten of de tuin.
 • Was uw auto met een emmer in plaats van de tuinslang. Wanneer u 30 minuten de tuinslang gebruikt om uw auto te wassen, gebruikt u net zoveel water als een gemiddeld gezin in een dag.
 • Gebruik de afwasmachine alleen maar wanneer deze vol is, en gebruik indien mogelijk de eco-instelling. Hetzelfde geldt voor de wasmachine.


Bronnen: Waterwise @ http://www.waterwise.org.uk/

Brandstofverbruik

Autorijden is een van de belangrijkste oorzaken van de uitstoot van broeikasgassen. Als u uw aantal autoritten niet kunt verminderen, kunt u deze tips volgen om uw brandstofverbruik te beperken.

 

 • Gebruik de hoogst mogelijke versnelling voor uw motor en geef vloeiend gas. Hoe hader u de motor laat werken, hoe hoger het brandstofverbruik.
 • Kijk goed vooruit om te voorkomen dat u hard moet afremmen. Remmen verspilt energie. Een constante snelheid kost minder energie dan voortdurend stoppen en starten.
 • Verlaag uw gemiddelde snelheid. U verbruikt ongeveer 10% minder brandstof wanneer u 80 km/u rijdt in plaats van 110 km/u.
 • Zet de motor uit als de auto meer dan een minuut stilstaat. Moderne voertuigen gebruiken minder energie bij het starten van de motor dan wanneer de motor stationair draait.
 • Zorg dat uw banden de juiste spanning hebben. Te zachte banden hebben meer wrijving en vereisen daarom meer brandstof voor dezelfde snelheid.
 • Beperk airconditioning tot een minimum. Airconditioningseenheden halen energie rechtstreeks van de motor.
 • De aerodynamiek van een auto verslechtert aanzienlijk wanneer u ramen opent, vooral bij hoge snelheden. Wanneer u sneller rijdt dan 80 km/u, is het zelfs efficiënter om de airconditioning te gebruiken met de ramen gesloten dan met de ramen open te rijden.
 • Verwijder imperiaals en externe bagage wanneer u deze niet gebruikt, omdat deze wrijving veroorzaken wat betekent dat de motor harder moet werken om dezelfde snelheid te behouden.
 • Bewaar geen overbodige spullen in de kofferbak. Hoe zwaarder uw auto, hoe meer brandstof is vereist om de auto te verplaatsen. Ruim de kofferbak dus op!

Bronnen: Energy Saving Trust @ http://www.energysavingtrust.org.uk

 Huishoudenergie:

In vrijwel elk modern huis vindt u talloze elektrische en elektronische apparaten die ons leven vergemakkelijken, van centrale verwarming tot flatscreen-tv's. U kunt uw steentje bijdragen aan energiebesparing zonder als kluizenaar te moeten leven door deze tips te volgen:

 • Hang kleding na het wassen op om te laten drogen in plaats van de droogtrommel te gebruiken. Een droogtrommel is een van de huishoudelijke apparaten die de meeste energie verbruiken.
 • Was waar mogelijk op een lagere temperatuur. Moderne wasmiddelen werken al bij koude temperaturen (15 tot 30°C).
 • Isolatie is cruciaal. Als uw dak niet is geïsoleerd, verdwijnt al die heerlijke warmte 's winters gewoon de lucht in. Als u geen dubbele beglazing heeft, kunt u isolatie aanbrengen of gevoerde gordijnen gebruiken. 's Zomers moet de airconditioning ook harder werken. Isoleer uw heetwaterketel.
 • Gebruik energiebesparende lampen in plaats van gloeilampen. U bespaart energie en u hoeft ze niet zo vaak te vervangen, omdat ze tien keer zo lang mee gaan als normale lampen.
 • Trek het snoer van elektrische apparaten uit het stopcontact wanneer u ze niet gebruikt. Een tv op stand-by gebruikt nog steeds energie, en de oplader van een mobiele telefoon gebruikt ook stroom wanneer uw mobiel niet is aangesloten.
 • Zet uw thermostaat een paar graden lager en zet de verwarming helemaal uit als u een paar dagen weggaat. Trek een trui aan als u het koud krijgt!
 • Vul de waterkoker alleen met de hoeveelheid water die u nodig heeft. Waarom zou u water koken dat u niet nodig heeft?
 • Zet lampen uit als u een kamer verlaat.

Bronnen: Energy Saving Trust @ http://www.energysavingtrust.org.uk

 • De Friskies-belofte

  Onze belofte aan kattenbaasjes

  Meer informatie

 • Friskies-producten

  Ons assortiment 100% complete en gebalanceerde kattenvoeding

  Meer informatie

 • Verzorging en advies

  Tips en suggesties voor jarenlang plezier samen

  Meer informatie